Hundåret 2022

Jag har ju glömt att dela våra årsberättelser från 2022.
Vilket fantastiskt år det blev!!!

Här kommer våra berättelser, välkommen till en stunds läsning 🙂

Min (Lillemors) årsberättelse från 2022

Jag vill börja med att tacka mina hundägarcoacher, Josefine, Maria, Elin, Alvin och vår fotograf Fanny, ni har gjort ett grymt jobb under hela 2022!

Ett speciellt tack även till våra fantastiska gästbloggare på Heyabhund.com under året 2022, Vi har bl.a. fått följa med på Jeanette och Sisus resa mot att bli Assistanshund. Vilken fantastisk resa ni gjort tillsammans, grymt bra jobbat! 

2022 var året då pandemin släppte greppet om världen och vi började kunna hålla kurser tillsammans i grupp igen. Vilken härlig känsla att äntligen få träffas och träna hund tillsammans!

Jag körde även i år under vintern en digital webutbildning i apportering för Västerbottens Vorstehklubb och under våren har jag hållit i öppna träningar ideellt tillsammans med Fredrik Lindfors för Vorstehklubbens medlemmar i eftersöksgrenarna.

Vi har under våren också välkomnat Elin Marklund som ny  hundägarcoach för HEYAB hund, hon har hållit kurser i Rallylydnad och Freestyle bl.a. 

Maria tog steget och började hos oss fullt ut nu i december vilket känns helt underbart bra. Nu kan HEYAB-hund erbjuda så mycket mer och vi tjuvstartade redan i november med frukostmys, inspirationsträffar, pysselkvällar, rallylydnadskurser, tricks, kvällsmys och mycket mycket mer. 

Håll utkik efter våra nyhetsbrev för nu är de fullsmockade med kuligheter för er hundägare. Maria håller de flesta av sina kurser i Lund i sin inomhuslokal under vinterhalvåret, sedan finns det fina utomhusytor att nyttja till våren och sommaren. 

Josefine har hållit i de populära följsamhetspassen och tävlingslydnadskurserna hos oss på HEYAB, dessa kurser har hållits i Byske. Själv har jag också hållit några kurser under året både nybörjarkurser och som hjälpinstruktör på några av HEYAB-hunds rallylydnadskurser. Jag har även haft en del privata träningstillfällen med hundägare som haft lite mer utmaningar i sitt hundägande. Så otroligt kul att mötas och kunna hjälpa till med verktyg för att göra hundägandet lite enklare och trevligare. Det ska ju som sagt var, vara kul att både ha och träna hund.

Jag har även passat på att utbilda mig själv lite, en fjälljaktskurs hos Hundskolan Vision innan jaktstarten och en uppfödarutbildning via SKK. Har även gått Rallylydnad och deltagit som åhörare på Game On Puppys Bubblan-utbildning via Skellefteå Brukshundklubb. Mycket lärorikt och intressant.


Vi har självklart också hunnit med att jaga en del skogsfågel under hösten, det har varit en härlig höst med mycket tid i skog och mark med goda vänner och hundar. Jag startade under våren en appelltävling i spår, specialen gick bra men lydnadsdelen blev pannkaka då Dunder var lite ofokuserad pga att vi hade en höglöptik hemma. Detta visade att vi måste träna mer på den typen av störning för att klara av att hålla fokus även då det är jobbigt.

Vi gick även ett viltspår i anlagsklass som Dunder klarade med glans, han är helt magisk i spårskogen!Jag har även gått eftersöksprov och jaktprov med Dunder under hösten, eftersöket gick bra med fint resultat, men på jaktprovet gick det lite sämre då Dunder tyvärr sprang lite för långt efter en ripkull. Inga fler prov för oss denna höst eftersom vi hämtade hem ytterligare 2st valpar till flocken. 

Vi har välkomnat 2st strävhåriga vorstehdamer från Skåne (Lava & Myra kallas dom), inte kullsyskon men riktiga bonussystrar då det bara är 2 veckor mellan dom i ålder.

Nu har vi med andra ord en del att stå i under vinterhalvåret med träning av valparna.

Vi har tyvärr även varit tvungna att ta adjö av vår äldsta Strävhårshane Giri under hösten. Det är alltid väldigt jobbigt när den stunden är kommen, tårarna rinner än idag då vi tänker tillbaka och minns vår älskade vän. Vi får trösta oss med att han nu mår bra och får vara tillsammans med de andra som vandrat över regnbågsbron tidigare. 

Under december månad har vi på HEYAB hund, enligt tradition, kört vår digitala julkalender, superkul att så många deltagit. Vilka fantastiska hundar ni har!!

Julkalendern hittar ni genom att klicka här, då kommer ni till vårt Instagramkonto. Följ oss gärna även där!

Jag vill tacka året 2022 för alla fantastiska samtal och möten med flertalet underbara hundägare. Ni har gjort hundåret till ett år att minnas tillbaka till med glädje. 

Det ska vara kul att träna hund och kul har vi haft!!

Nu håller vi tummarna att 2023 blir minst lika bra som 2022!

Vår vision är Hund för Alla och med de orden så vill vi på HEYAB hund önska er alla ett gott slut på 2022 & ett riktigt Gott Nytt År & Välkommen 2023!!
//Lillemor

Marias årsberättelse från 2022

I December tog jag ett stort kliv och bytte jobb efter flera år inom restaurang! Nu jobbar jag bara åt HEYAB och har hållit en del olika kurser. Är så otroligt tacksam för att jag har fått den här möjligheten att få arbeta med så fina människor och hundar!

Hur har hundåret 2022 sett ut och vad har vi för mål till 2023?

Kiwi: Vi har kämpat med dom två sista certen, och nu i år så blev hon äntligen Rallylydnads champion! Vilket var vårat mål med 2022. Hon har även tävlat i Nosework, och tagit sig en NW1 titel där, och provat på Hoopers.

Vi har gjort en webbkurs ”Lilla hjälpredan”. Hon är så otroligt lättlärd och det är en glädje att hitta på nya trick med henne, så det kommer vi att fortsätta med.

Mål 2023: Fortsätta med tricks och kanske göra en till webbkurs. Fortsätta med Noseworkträningen och träna lite Lydnad.

Cookie: Hon har förvånat mig med hennes glada arbetsglädje! 

I Juni startade hon för första gången i Nybörjarklass i Rallylydnad. En helt galen valp skulle jag säga att hon var utanför banan, men när vi kom in på planen så fanns bara jag för henne. 

Vilken otrolig känsla! Vi klättrade upp i väldig fart i klasserna och i November så blev hon Rallylydnadschampion! Vilken hund!

I somras va hon med i en Trickutmaning klass1, hon brås verkligen på sin mamma när det gäller att vara lättlärd, riktigt roligt!

Mål 2023: Fortsätta att träna rally och påbörja lite Nosework, Lydnad och Viltspår.

Speja: Min dröm hund, kom in som en virvelvind i början av året i vårat liv. Hon har visat mig hur otroligt roligt det är med jaktträningen. Vi har inte kommit så långt än, men vi fortsätter att lära oss, och utvecklas.

Jag hade bestämt mig för att fokusera mer på jakt med henne, men jag kunde inte hålla mig riktigt från tricken, så i somras så fick hon vara med i sommarutmaning med trick i Klass 1, samma som Cookie. Det klarade hon hur lätt som helst!

Hon har även fått prova på lite rally såklart och hunnit med en träningstävling. Hon har nu börjat med Hoopers vilket är riktigt roligt.

Mål 2023: Det finns så mycket jag vill hitta på med denna hund, men i första hand tänker vi fortsätta med jaktträningen och påbörja lite smått med Rallylydnad, Lydnad och Hoopers.

Tack för det här året, ser framemot att 2023 ska bli ett riktigt roligt hundår med ännu mer roliga påhitt Jag hoppas att vi ses!


Gott nytt år!

//Maria

Josefines årsberättelse från 2022

2022 började riktigt skit för min del.. Vegas lämnade oss plötsligt lördagen den 15:e januari då det upptäcktes cancer i hela magen. Han var bara 6,5 år gammal och jag trodde att jag skulle ha minst 3 år till med honom, men tyvärr blev det inte så. Vi hade däremot en fin sista tid tillsammans där vi hann med flera träningstimmar i Skellefteå BK:s nya hundhall. Vilket jag är glad över, han var så genuint fin min Vegas. <3 

Kvällen den 17:e januari kom en 8 veckors schäfervalp hem till oss, Degothas El Chase. Han fick åka upp till Båtvik från Mjölby med sin mamma Adina, syrran Elda och deras fina ägare Camilla. Vi möttes av två livliga valpar som åkt långt i bil och var superbusiga. Efter att jag fått överlämnat alla valpsaker som följde med från uppfödaren så var det dags att vinka hej då till mamma och syster som åkte vidare uppåt i landet. När jag plockade upp Chase blev jag paff, är han verkligen bara 8 veckor tänkte jag, för han var tung som bly haha! In rusar han i alla fall i full fart, åker iväg på gåvagnen som Luna lämnat framme och sen vidare mot gardinen som hänger i vardagsrummet där sedan husse fick montera lös monstret. Vad har jag tagit mig an???

Ledsen fortfarande eftersom min fina Vegas lämnat oss hastigt bara två dagar tidigare kände jag bara ”jösses…”. Men att få ha en valp att ta hand om, skratta åt och också vara lite irriterad över, (för ja, valpar kan vara riktigt jobbiga ibland) var bra för mig när jag var som mest ledsen över Vegas. 

Direkt började jag träna en liten stund varje dag, att söka kontakt, introducera mina lekregler och på att vara i bur, för att vara i bur var hans värsta mardröm. Men ska man bli patrullhund är det viktigt att man kan slappna av i buren också. Hans matlust gjorde det enkelt att lura in honom i rätt position vilket har skapat en otroligt fin följsamhet och en bra grund till vårt fotgående. Chase har även ett stort föremålsintresse vilket är väldigt bra då jag vill tävla med honom i spår men framför allt när man tänker mot tjänst där det är viktigt att markera de föremål med människovittring som finns längs efter ett spår eller efter en patrullsträcka. Hans otroliga spårnäsa och nyfikenhet har gjort det ”enklare” för mig att träna spår då han naturligt intresserar sig för spår. 

Chase fick börja leka lite skydd, bita i kudde och leka med figurant. Det tycker han är riktigt roligt! Dessvärre en utmaning för mig att ratta runt honom när han är i sitt esse så jag lägger en del tid på att rama in honom för att han inte ska ta egna initiativ utan lyssna på kommandon även om det är roligt att bita och kampa. 

Nu är Chase 13 månader, det är mycket hormoner och vi har påbörjat att köra dragpromenader och dragintervaller. Utöver det har vi börjat lägga lite krut på markeringsträning inför kommande spårsäsong. Förhoppningsvis kommer vi att kunna anmäla till tävling nästa säsong, vilket vi siktar på. 

Förutom min egen träning med Chase så har jag hållit fokuskvällar i lydnad/följsamhet och även några träningstävlingar hos HEYAB Hund. Dessa kvällar har varit populära och jag tänker fortsätta med dem även under nästa år.

Hoppas ni har haft ett fint år och att vi ses på kommande kurser även 2023! 😊

Gott Nytt År

//Josefine och Chase 

Elins årsberättelse från 2022

Det här året fick jag äran att bli en del av Heyab hund gänget! 

Jag har inte hunnit vara med i ett helt år ännu då jag startade som hundägarcoach i våras med att hjälpa Maria att hålla i en rallylydnads kurs i Byske. Det var verkligen superkul tycker jag, duktiga & glada ekipage var det! 

Sedan fick jag leda en freestylekurs i Lund för första gången i mitt liv. 

Det var så kul att se ekipagen klara moment de själva inte trodde att de skulle klara av & det var en dröm att se allas kreativitet tillsammans med hundarna! 

Jag är så stolt & imponerad över deltagarna! Och jag ser framemot att hålla fler kurser! 

Detta år har jag även startat min valp/unghund i tävling! Rallylydnad & lydnad. 

Iso som han heter har jag tränat hårt med detta år i allt mellan allmänlydnad, simning, skott, viltspår & rallylydnad. Grunden är ju viktig, & Iso har krävt en hel del tid, men det var ju hans första år i livet. 

Jag älskar utmaningar & det var en fantastisk känsla att kunna gå ut på en tävlingsbana tillslut & ha med mig hans fokus, engagemang & glädje! 

Dessutom har jag detta år fått prova göra egna hundleksaker & ätit det godaste julbordet jag någonsin smakat! Med Heyab-gänget såklart! 

Otroligt glad & tacksam är jag för alla nya vänner jag lärt känna på Heyab, & jag ser fram emot nya upplevelser tillsammans 2023!

Gott Nytt År

//Elin

Alvins årsberättelse från 2022

I början av detta år så tränade jag mest grundövningar med min hund Buzan.

På första hundungdomsträffen jag var på så hittade jag något som kallas Rallylydnad, jag tyckte att det var jättekul så jag började träna på det lite smått.

Jag vilade lite med träningen under vintern sen på våren gick jag min första rallylydnadskurs, jag vart sedan jätteintresserad av rallylydnad så jag fortsatte att träna. 

Efter ett tag så tyckte jag att jag var redo för att tävla, så jag sökte mig till en tävling i Piteå som jag sen anmälde mig till. Den tävlingen gick inte så bra, Buzan följde inte ens med mig utan hon nosade mest och jag blev inte så nöjd med hennes prestation.

Sen vilade jag och tränade lite då och då och hoppade på en kurs till alldeles nyss i November, det var en fortsättningsklass-kurs så jag fuskade lite för att jag inte hade klarat nybörjarklass än. Den gick väldigt bra och Buzan hängde med hela tiden.

En söndag i November gick jag en kurs som handlade om bubblan och fokus som Game On Puppy höll i inne i SBK:s fantastiska hundhall. Jag fick lära mig mycket och jag hittade en övning som var väldigt bra, det var en bubblan-övning. Det var en fantastisk kurs och jag lärde mig mycket. Jag vill tacka Game On Puppy-Jessica för en så bra kurs.

Jag använde även den övningen på fortsättningskursen i rally just innan jag skulle gå in på banan och det funkade galant. Buzan följde med mig genom hela banan med ögonkontakt och allt bara flög förbi. 

Nästa år ska jag satsa på att tävla igen och även gå fler rallykurser och agillity, jag ser väldigt mycket fram emot det nya året.

!GOTT NYTT ÅR!

//Alvin

Fannys återblick på 2022

Hej allihopa, då ska vi försöka sammanfatta 2022 så gott det går.

Jag heter Fanny och jag brukar fotografera åt HEYAB. Till vardags så jobbar jag heltid som undersköterska inom hemtjänsten. Fotografering har alltid varit en hobby för mig och när det kommer såhär till årets slut är det roligt att ha foton att titta tillbaka på från det gångna året.

Jag är väl den i HEYAB-gruppen som deltar minst med tanke på att mina arbetstider är allt från morgon och kväll till helger.

Men jag har ändå lyckats komma mig iväg några gånger och det är lika spännande varje gång. Allt från träning av hund till att vara ute på någon geggig åkermark. 

Jag bifogar här några bilder från detta år och hoppas vi syns 2023!
Gott slut och gott nytt!🥳

Lämna ett svar