Gästbloggare Fredrik Lindfors – Köra draghund – Nordisk stil

Hur kommer jag igång?

När man ser någon svischa förbi i spåret så ser det för de allra flesta riktigt roligt ut och för några lite skrämmande. Men många tänker nog: skulle jag också kunna ha så roligt med min hund?

För att kunna ha kul tillsammans i spåret så behövs lite utrustning som människa: skidutrustning (gärna skate), dragbälte, draglina.

Två typer av dragbälten

Draglinor, halva linan är fjädrande och halva linan är stum för bra kontroll.                                        

Säker krok att fästa i hundens dragsele som inte har några vassa delar som kan skada hunden

eller föraren om den skulle lossna.

För att få åka i allmänna skidspår med hund så krävs i de flesta fall att man har ett Grönt Kort.

Läs alltid på när och om det är tillåtet att åka med hund i det spår du tänkt åka på för vad som gäller varierar från spår till spår.

Grönt kort kan man ta i studiecirkelform ofta genom sin närmaste draghundsklubb eller på distans (digitalt) samt att man då behöver åka en tävling i motionsklass med sin hund.

Hunden behöver en dragsele som är särskilt gjord för drag ej att förväxla med spår eller gåsele. 

Två typer av dragselar                               

Det underlättar det mycket om hunden kan kommandot ”stanna” riktigt bra, då en hund med stark jaktlust kan tycka att följa efter en hare i djupsnön kan vara en bra idé som inte alltid gillas av matte/husse som sitter fast i en lina i hunden.

För att köra draghund behöver hunden vara färdigväxt och för att få tävla ska hunden vara 18 månader.

Nu har vi allt vi behöver för att komma igång. Har inte hunden varit nära skidutrustning så behöver man först vänja den vid att skidor och stavar inte är farligt utan gör att man får ha kul tillsammans med sin människa.

Hur får man då sin hund att dra? Alla hundar är olika och vi människor har olika sätt att lära ut detta, jag skall berätta hur jag gör!

Första gången/gångerna jag ska åka med en hund så tar jag med en medhjälpare som får assistera med vissa saker.

När jag selat på hunden så får medhjälparen hålla hunden i ett koppel medan jag tar på mig skidutrustning och dragbälte samt fäster draglinan i dragbältet. 

Nu sätter jag fast draglinan i hundens sele, håller en hand på halva längden av linan så att jag har bra kontroll på hunden, ber medhjälparen ta av kopplet och visa hunden det bästa hunden vet godis, leksak eller liknande.

Medhjälparen går sedan några meter ifrån hunden i den riktning jag tänkt åka och håller fram det roliga, då säger du YA! eller vilket kommando du använder så hunden förstår att nu får den ta det roliga och i de flesta fall kommer hunden att kasta sig framåt och dra dig fram till medhjälparen samtidigt som du ger mycket beröm. Går det inte riktigt bra, så kortar du sträckan eller byter belöning.

Det viktigaste från början och alltid är att det skall vara superkul för hunden och matte/husse.

Nu har vi superkul och hunden drar glatt några meter, hur utökar vi då sträckan?

Här beror det lite på vilket mål vi har med hunden och vad det är för typ av hund ras/individ hur man går vidare.

Jag gör så här! Nästa gång vi testar drag har jag själv lagt ut det roliga lika långt bort som medhjälparen gjorde och sedan ger jag samma kommando som förra gången YA! När jag gjort det några gånger och det funkar bra byter jag miljö dvs far jag till ett annat spår för att se att det funkar även där.

När jag vet att det funkar så brukar jag variera träningen, exempelvis kopplar lös hunden (om jag är på ett ställe där det är tillåtet) och åker med hunden När vi åkt några hundra meter kopplar jag hunden i draglinan och säger YA! och hunden får sitt roliga. Sen åker jag tillbaka och låter hunden få veta att den är det bästa som finns. Sen var det passet klart.

Så här håller jag på ganska många gånger till jag är säker att hunden kommer att kasta sig framåt direkt kommandot kommer. Först därefter ökar jag sträckan sakta.

Vill man att hunden skall dra i full galopp så tycker jag att det är viktigt att vara försiktig med att öka sträckan och bara fokusera på att det skall vara superkul.

Hoppas du blev sugen på att testa, jag har aldrig ångrat mig att jag testade!

I nästa inlägg kommer jag att berätta lite mer om hur jag tränar mina hundar på att starta på ett lugnt och bra sätt, vilka kommandon jag använder och lite hur jag tränar in dessa kommandon!

På återseende //Fredrik

En reaktion till “Gästbloggare Fredrik Lindfors – Köra draghund – Nordisk stil

Lämna ett svar