Presentation gästinstruktör Reino Unosson

Hej jag heter Reino Unosson och är 60 år, bor i Edsbyn med sambo och ett gäng hundar. Hundarna är av raserna Finsk stövare, Pointer och Cocker spaniel. Cockrarna är av det som vi i Sverige kallar ”Jaktcocker”. Sedan tidigare har vi även haft några andra raser av Stövare, Labrador även det av ”jakttyp”, Hovawart samt en Norfolkterrier. Genom åren har det även blivit några valpkullar med första kullen 1986 som var en kull Hamiltonstövare.

I mitten av maj är det tänkt att jag ska komma upp till Heyab-hund och hålla i en kurshelg i grunderna för spanieljakten. Inriktning på denna kurs kommer att vara grunder i apportering/dirigering samt vattenarbete om det är möjligt. Preliminära kursdatum/tider för detta är fredag kväll den 12/5 och heldag lördag den 13/5.

Under kursen vi skall ha så kommer vi att fokusera på hur vi på ett positivt sätt utbildar hundarna samt ger dig som förare verktyg för att utveckla dig och din hund till att bli ett bra apporteringsteam. Tanken är att hundarna skall få jobba både på land och vatten.
Vilka förkunskaper är viktiga för deltagarna att ha som kommer att gå kursen med dig i maj?

För hunden gäller att den skall kunna hämta en dummie eller apportbock om än bara på en slät gräsmatta. För föraren gäller ett gott humör, alltid viktigt

Jag har alltid varit aktiv på jaktprov och utställningar. Jag höll även på med tjänstehundar några år där hundarna var kontrakterade inom flygvapnet. Under några år dömde jag bruks och lydnadsprov men är i dag bara jaktprovsdomare inom stövarklubben.
Jag började med dressyr när jag var 16 år med min pappas drever. 

Blev tidigt medlem i brukshundsklubben med olika uppdrag som instruktör, tävlingsledare och andra förtroende uppdrag. Har idag bara förtroende uppdrag inom stövarklubben. Det som är en mycket bra erfarenhet är att jag har fått varit med om utvecklingen från lite hårdare dressyrmetoder till den i dag som är betydligt mjukare. I min värld så dresserar vi inte hundarna utan vi utbildar dem, för mig är det en stor skillnad och i mina öron låter det även betydligt trevligare.

Vad anser du är skillnaden mellan dressyrmetoderna som användes tidigare och dagens inlärningsmetoder samt vilka fördelar respektive nackdelar ser du med metoderna?

En skillnad som jag ser det är att vi är betydligt bättre på tajming med berömmet nu plus att det känns ju betydligt bättre att med positiv inlärning utbilda sin hund. 
Men det finns situationer där det inte spelar någon roll hur mycket godis du står med och hur bra inkallning du har hemma på gården i ostörd miljö om du inte tränar och lägger in en ovillkorlig lydnad i svårare situationer. Kan vara att hunden ser en cyklist, katt eller en annan hund som den vill jaga ikapp. Då kan det ju handla om liv och död för hunden. Då kan man behöva vara väldigt bestämd för att det inte skall upprepas.

Vid vilken ålder börjar du träna dina jakthundar och vad tycker du är viktigast att jobba med från start? 

Så fort valpen kommer till oss eller att kullsyskonen har åkt så börjar vi med inkallning och lära dem vad bra och nej betyder. Det är de viktiga grunder för oss som vi vill de skall kunna tidigt.

Beskriv med korta ord hur en spanieljakt går till och vad som förväntas av t.ex. en jaktcocker vid praktisk jakt och vid ett jaktprov. 

Spanieljakt och jaktprov är samma sak men på proven skjuter du inte själv. På många jakter så går man bara som hundförare med två skyttar, en på varje sida om dig. Så är det också på proven.
Hunden skall söka igenom den mark du går fram i med en effektiv fart och när den stöter fågel eller kanske en kanin skall den omedelbart stanna och invänta ett apporteringskommando. Mycket viktigt att hunden jagar under bössan som man säger. Det betyder att den inte får gå för stort med risk att den stöter vilt på för långt avstånd från föraren.

Ni är uppfödare av flera raser idag, vad är viktigast att tänka på då man planerar för en kull valpar och vad tittar ni på hos föräldradjuren?

Målet för oss är att hundarna skall vara friska och sunda. Det finns ingen idé att avla fram hundar med bra jaktliga egenskaper om de inte har en kropp för det.

Stamtavlan är viktig, plus syskonen, både då det gäller friskhet, sundhet och jaktliga egenskaper. Vi vill också se att de i ung ålder visar egenskaper som tyder på talang och inte inlärda jaktegenskaper.

 Tack för ordet och Glad Påsk //Reino

2 reaktioner till “Presentation gästinstruktör Reino Unosson

  1. Så roligt! Om datumen ändras så kommer vi då vi är söderut den 12/5 och gör bph. Kommer du upp något mer?

    1. Vi på HEYAB får prata ihop oss med Reino då han är uppe och återkommer i så fall i nyhetsbrevet om det blir fler tillfällen.

Lämna ett svar