Apportering

Apportering kan vara ett sådant moment som ger en gråa hårstrån och om ni tittar på min frippa så förstår ni nog att vi tragglat endel med apporteringen i våra dagar 🙂

Himla tur jag har att det är poppis med grått hår!

Tänkte i alla fall visa några korta snuttar från vår apporteringsträning och vad man kan hitta på med en hund som kan apportera. Apportering är inte bara för fågelhundar utan det är en superrolig aktivering att göra tillsammans med sin hund också. Kan hunden apportera så kan man lära dom cirkustricket “Städa” t.ex.

Twix städar upp leksakerna efter att barnbarnet Angela varit och hälsat på.

Våra stående jaktbrukshundar ska ju apportera det vilt vi skjuter och viltet kan ju hamna både på land och i vatten t.ex. så det är bra att lära hunden att apportera i alla väder och miljöer.

Här kommer en lite kortfilm på hur vi jobbat med Dunder, från tennisboll till fågel.

Från tennisboll till fågel

Men det är ju förstås inte meningen att vi bara ska skjuta småfåglar så hundarna måste även lära sig att apportera större och tyngre saker och även vilt.
Detta kräver tålamod och mycket träning, det är inget som “bara” händer då hunden kommit upp i en viss ålder utan detta är något som man måste träna mycket på.

Självklart ska det vara kul att apportera, men det får inte vara så kul så att hunden tuggar på viltet eller stampar på det med tassarna då den ska hämta det. Hunden ska respektera apporten och bära den med vördnad, varken för hårt eller för löst. För viltet/apporten ska komma in hela vägen till min hand och inte släppas förrän jag säger loss eller tack.

Här kommer två filmer till, en där Twix apporterar en stor och tung gås och en där Dunder får träna i hällregn med en blöt och halväcklig trut. Men apporten ska in, oavsett vad så det är bara att träna 🙂
Ju mer man tränar desto mer tur har man (citat: Ingemar Stenmark)

Twix apporterar gås
Dunder tränar på att apportera i hällregn

I ett tidigare inlägg delade jag en film som lite mer ingående visar inlärningen av lydnadsapportering.
Klicka här för att se filmen igen: Lydnadsapportering

Hur ser eran apportering ut, fungerar det bra och tycker era hundar att det är kul?

Till sist, kom ihåg att ha kul tillsammans med din hund!

När jag säger apport så ska min hund hämta det jag pekar på, här var det glasögonen som Twix galant apporterade 🙂

Med detta inlägg vill jag önska er ett Gott Slut och ett riktigt Gott Nytt År!

//Lillemor med flock

Lämna ett svar