Vågar du testa nytt eller var det bättre förr?

Vilken metod passar dig?

Då du ska lära in ett moment tillsammans med din hund, vilken metod brukar du använda dig av då?
Tänker du också att alla andra bör använda sig av samma metod som just du använder?
Är din metod den bästa? Eller kan det möjligen finnas några andra metoder än just de du känner till?

På sociala medier kan man ibland i olika hundforum läsa frågor från hundägare då de stött på patrull i något moment, alltså har ett problem med hur de ska gå vidare med inlärningen. Det har gått galet någonstans på vägen och hundägaren söker hjälp av andra likasinnade.

Det brukar vara rätt intressant att läsa svarstrådarna i sådana ställda frågor.

I dessa svarstrådar är det ofta egenutnämnda proffs som svarar och som även fördömer andra som svarat osv. Om någon gett ett svar på en metod som passat dom, då kommer det genast någon annan med stora pekpinnen och förklarar att det där är helt ute och sådär kan man inte göra idag!

Jag har en helt annan tro, det finns ingen metod som passar alla utan man måste individanpassa inlärningen. Både för föraren och hunden. Det är inte alla som är bekväma med att jobba med klicker, det är inte alla som kan använda omvänt lockande osv. osv.

Men det finns alltid alternativ, man måste våga prova sig fram och ibland så måste man öppna ögonen och våga testa något helt nytt, eller gammalt för den delen 😊

För visst är det såhär med livet att det finns många vägar till samma mål, frågan är bara vilken väg som passar just dig och din hund.

Jag har själv hållit på med hund ganska länge, köpte min första schäfer -92 och har efter det haft flera brukshundar och även jakthundar nu på senare år.

Då jag började med hund och hundträning så fick jag lära mig träningssätt och metoder som var populära då på 90-talet. Just då kände jag mig ganska duktig och trodde stenhårt på att det nog bara fanns dessa sätt att träna hund på.

Men ganska snart, då jag blev instruktör så började jag förstå att det finns lika många sätt att lära in saker som det finns människor och hundar. Det viktigaste är att metoden som man väljer passar både förare och hund. För annars blir det inte trovärdigt och man ger upp, det blir inte kul och det fungerar inte!

Något som jag vill skicka med er alla är att: våga testa, våga testa nya metoder, läs på, titta på turtorials på nätet, använd metoderna du vill testa till att lära in några cirkustrick. Lär dig nytt och prova dig fram tillsammans med din hund.

Konstnär: Susanne Jacobsson, Hemmafröjd inredning och inspiration

Det är superkul och det är inte den enda vinningen i det hela, utan ju mer du gör tillsammans med din hund och då ni har kul ihop, desto bättre samarbete får ni överlag. Din hund kommer att söka kontakt med dig, din hund kommer att gilla era stunder tillsammans. Ni kommer helt enkelt att bli ett dreamteam 😊

Så kasta dig ut i det nya, omfamna det och var nyfiken, lär dig nytt och få en större världsbild. Det är kul, jag lovar!

Sen till sist, det är inte vilken metod man använder som räknas utan det är att ni har trevlig när ni tränar och att ingen av er far illa av träningen och att ni når era egna uppsatta mål. Ingen metod är felaktig så länge som ingen far illa av metoden. Den metod som både förare och hund känner sig trygg med och som tar er framåt utan våld det är den metoden som passar er!
Våga välja det som känns bäst och skit i om andra anser att man inte kan göra så. Så länge som ni har kul och inte slåss så är alla metoder som tar er till mål bäst, just för er!!

Själv har jag ett moment där jag testar att blanda lite metoder just nu. Momentet är apport (ett väldigt känsligt moment för många och ett svårt moment). Om man har en fågelhund så är det ett måste att hunden apporterar och absolut viktigast är att hunden apporterar om man skadeskjutet ett vilt. Då måste hunden ta in det så snabbt som möjligt. Hunden får inte blinka för en sådan apportering så momentet måste sitta bergsäkert. Hunden måste apportera det jag ber den att hämta.  

Har gjort en kort film där min yngsta son visar hur vi delar upp momentet apportering, vi har använt oss av lydnadsapportering och även blandat in klicker i inlärningen. Vi belönar med godis i inlärningsskedet. Denna metod har fungerat hur bra som helst för oss, det är en välbeprövad metod som funnits med länge.

Men varför lämna ett fungerande koncept som man dessutom behärskar?
Som jag skrev tidigare, man blir inte dummare av att titta sig omkring, nästa hund i flocken kanske denna metod inte fungerar på, vad gör vi då?

Jag är otroligt nyfiken på att lära in hela momentet med klicker och har sneglat lite på Tomas Stokke och hur han jobbat in apporten på sina fågelhundar med klicker. Mycket intressant!

Det kanske blir den metoden som vi kommer att använda nästa gång, vem vet? Det är individen tillsammans med mig som bestämmer metoden, det kan bli en blandmetod av flera olika metoder också, vi får försöka jobba med det som passar hunden och mig bäst 😊

Lycka till med era metoder och kör på magkänslan, ha kul tillsammans, det lönar sig bäst i slutändan!

//Lillemor

En reaktion till “Vågar du testa nytt eller var det bättre förr?

Lämna ett svar