Mitt första skarpa eftersök

Nu är det kanske någon som tror att detta inlägg kommer att handla om jakt, eftersök av skadeskjutet djur. Men nej, det här kommer handla om eftersök av försvunnen person.

Jag har ju som skrivet tidigare utbildat mig till hundförare i Hemvärnet som är en del av Försvarsmakten som många vet. Vårt viktigaste uppdrag i fredstid är att kunna bistå med hjälp vid eftersök av försvunna människor. Detta är också för min del den största orsaken till att jag gick med i Hemvärnet och utbildade min hund till patrullhund, för att kunna hjälpa till när det behövs. Att använda sitt största intresse (hund och hundträning) till någonting samhällsnyttigt.

Under tisdagskvällen förra veckan ringde telefonen och frågan kom om jag kunde vara med på eftersök under onsdagen. Självklart! Packade väskan med det som behövs och gjorde iordning Vegas saker också.

Under onsdagen sökte vi av de partier vi fått av polisen. Vegas jobbade jättefint, han använde sin starkaste förmåga att jobba i vind och var helt otrolig. Som han kämpade. Det var jobbig terräng för både matte och hund. Vegas tassar blödde när vi kom tillbaka. Tyvärr hittade vi inte kvinnan som var försvunnen. Hon är fortfarande borta och därför kommer jag lägga in mer information om det i detta inlägg.

Marken som vi sökte av var det folk som gått i, antingen letat själva eller om det var jägare eller något. De spår som Vegas markerade var för färska för att det kunnat vara kvinnan tyvärr. Det är detta som ofta blir problematiskt vid eftersök, att hundarna blir inte så väldigt användbara eftersom de går efter de dom kan vilket är att ta upp spår (de vet ju inte vem vi letar) eller vinda. Därför får vi markeringar som inte är relevanta till att hitta den personen som är borta. Jag blir lite ledsen att vi inte blir inkallade tidigare, innan det hunnit sökas till fots av så många redan. Det blir vittring överallt och hundarna gör sitt jobb. Jag är otroligt stolt och nöjd över Vegas arbetsvilja och hur han verkligen gång efter gång markerade och kämpade på. I slutet av området var han lite sliten, med onda tassar. Men han jobbade ju ändå.

Nu är det tyvärr så att kvinnan har varit borta i över 1 vecka. Hon verkar inte finnas i terrängen omkring där hennes bil hittats fastkörd på en äng i Boviken/Skellefteå. Här i länken nedan kan ni läsa mer om hennes försvinnande. Det finns även en facebookgrupp som heter “Carola är försvunnen” som ni gärna får gå med i och hjälpa till att hålla ögonen öppna och förhoppningsvis hitta henne snart!

https://www.missingpeople.se/sv/handelser/hjalp-oss-att-hitta-carola-53/

https://www.facebook.com/groups/910630559757580/

Här är en bild på Carola som är försvunnen

Lämna ett svar