Hur tänker du kring din hundträning, planerar du vad ni ska träna innan passen eller kör du på känsla?
Tidigare i mitt liv så har jag kört jättemycket på känsla, men nu när jag har upptäckt detta med att skriva en träningsdagbok så har faktiskt träningarna blivit så mycket mer effektiva och vi kommer framåt snabbare.
Men hur skriver man en träningsdagbok då?
Mitt tips är att göra det så enkelt som möjligt, jag själv skriver datum och skriver lite kort i mobilen för varje pass. Innan jag går ut så skriver jag följande:
- Vad ska vi träna idag?
- Hur ska vi träna?
- Vad gör jag om det inte funkar som jag har tänkt mig?
Efter det så tar jag med mig nödvändig rekvisita för träningspasset och sedan ger jag mig ut.
Det svåraste med att skriva träningsdagbok är väl egentligen att se helheten, den slutgiltiga målbilden och sedan dela upp den i korta och tydliga delmål. Delmålen ska firas ordentligt varje gång man nått upp till dom.
Det är viktigt att ha delmål och inte försöka gena sig fram till slutmålet, varje delmål ska sitta ordentligt i ryggmärgen på hunden och dig innan du går vidare till nästa delmål.
Kom också ihåg att kvalitetssäkra kunskaperna som din hund har fått, kan den utföra det du vill oavsett vart ni är, hur vädret är, störningsfritt och med olika störningar o.s.v.?
Vad har ni för träningsmål just nu? Skriv gärna och berätta i kommentarer nedan 🙂
Nu har jag i alla fall en plan, Vad, Hur och en plan B för dagens träningspass. Är ni nyfikna på Vad, Hur och vilken plan B jag hade idag?
- Vad ska vi träna idag? – Jo idag så skulle vi träna på att sitta snabbt och även ha stadga i sittet i en helt ny skogsmiljö.
- Hur ska vi träna? – Först ska jag träna på snabba spontana sättanden i koppel nära mig, 3 gånger ungefär ska jag göra detta om jag får den responsen som jag önskar av min hund. Om det gått bra så ska jag fortsätta med att köra samma övning men utan koppel. Går det fortfarande bra så utökar jag svårigheten lite med att säga kommandot sitt några gånger, målet är fortfarande att hunden snabbt ska sätta sig direkt jag säger sitt. Övningen ska fortfarande vara nära mig jag jobbar med klicker och belöningen är godbitar som kastas på marken i närheten men tillräckligt långt ifrån för att han ska måsta ställa sig upp för att nå den. Kör några snabba sitt sedan kör vi samma övning men med visselpipan, sedan med visionsripan och till sist handtecken. Alla övningar ska vara nära mig.
- Vad gör jag om det inte funkar som jag har tänkt mig? – Det viktigaste idag är att vi lyckas med fokus och snabba sättanden. Om övningen blir för svår och sättandena blir sega så har jag gått för snabbt framåt. Då får jag backa lite och se till att lyckas med flyt och snabba sättanden. Avsluta då det går som bäst, busa och lek en stund.

Det blir lätt att komma ihåg att ta med sig belöningar, klicker, visionsripor mm då man planerat träningspasset innan man går ut. Då har man även möjlighet att ge hunden de bästa förutsättningarna för att lyckas.
Vad gör man sen då, när man har tränat?
Jo man måste ju utvärdera passet, gick det som man tänkt sig eller tillkom det något oförutsett?
Själv tycker jag att det är guld värt att filma träningen, har man en vän som följer med ut så kanske ni kan filma varandra. Är man ensam så kanske det går att rigga mobilen på någon lämplig plats så att man kan filma passet.
Varför ska man filma tänker ni kanske?
Det är väldigt svårt, i alla fall för mig, att se mig själv utifrån om jag inte filmat. Jag har en upplevelse av träningen från mitt uppifrånperspektiv men känner att jag behöver få en upplevelse av ett sidoperspektiv också. När man filmat och sedan tittar på filmen så ska man försöka vara objektiv och titta noggrant på vad man själv gör och hur hunden reagerar. Sen är det dags för utvärdering av passet.
- Hur gick träningen?
- Varför gick det bra/dåligt?
- Vad behöver vi fokusera på till nästa pass?
När man jobbar såhär med sina hundträningar så kommer man väldigt mycket snabbare till insikt om vad som fungerar och vad som inte fungerar samt att man också blir mer effektiv. Man tränar på rätt saker istället för att ödsla tid på att träna det som inte fungerar.
Det blir också väldigt mycket roligare att träna då man har en plan och även en uppföljning så att man kan mäta hur långt man kommit.
Dela gärna med er i kommentarer om hur ni jobbar med er hundträning och även era reaktioner och tankar kring att skriva träningsdagbok.
På återseende //Lillemor med flock