Jossan och Vegas resa till Hemvärnet – del 2

I förra inlägget skrev jag om Vegas resa till patrullhund. Så nu tänkte jag skriva lite kort om min egen resa till hundförare i Hemvärnet.

Jag har så länge jag kan minnas alltid varit mån om andra, vill att alla andra ska må bra och vill ta hand om/hjälpa andra om jag kan. När jag köpte Vegas så ville jag ju kunna göra någon slags samhällsnytta men jag var så insnöad på söket eftersom det var vad jag kunde bäst. Jag hade funderat på patrullen När Vegas var kanske 10 månader men eftersom man inte kunde påbörja utbildningen då så rann det där ut i sanden.

När Vegas sedan klarade inträdesprovet så tändes gnistan och jag var redo att anta en ny utmaning!

För att bli hundförare eller vilken soldat/specialist inom Hemvärnet så måste alla göra samma grundgrejer. För vi är i första hand soldater och inte vår specialstbefattning. Blir det krig och hunden har gått bort/dör i strid eller skadar sig så måste jag kunna vara “bara soldat”. Jag blir liksom inte hemskickad bara för att min hund inte längre går använda. Detta kan vara att tänka på om du är sugen på att utbilda din hund inom det gröna, fundera om du själv är redo att faktiskt axla det ansvar som krävs när du är klar. Du ska kunna hjälpa till när det behövs om det så gäller att måsta stå mitt i ett fullskaligt krig eller söka efter försvunna människor (vilket är det viktigaste uppdrag vi har i fredstid).

Hur fantastiskt är det inte att kunna bidra till samhället med det största intresset man har??

Japp, jag var redo! Första saken att checka av blev en säkerhetsintervju. Du blir intervjuad om din uppväxt, sjukdomshistoria, relationer, ekonomiska sits och så vidare. Här måste du vara rak och ärlig. Dina svar kollas upp så det stämmer med verkligheten.

Nästa steg är GU-F, grundsoldatutbildning (om du inte redan gjort värnplikten, då slipper man detta). Här får du tillsammans med andra blivande specialister inom Hemvärnet lära dig grunderna inom det militära. Alltifrån marschera, lyssna på kommandon från ledare, städa, sjukvård, skytte (med det vapen din blivande befattning behöver), strid och att vara ute i fält. Detta är bland den bästa utbildningen jag gått! Man lär sig så mycket om sig själv, hur man fungerar i grupp annat som du har nytta av i det civila livet oxå. Såsom sjukvård t.ex. Denna GU-F är under 2 veckor.

HFU- Hundförarutbildning. När du gjort GU-F:en så ska man ju då gå sina utbildningar till sin specialistbefattning. Jag skulle ju bli hundförare så därför förutom att köra upp hunden till patrullhund så måste jag ju lära mig vad som krävs av mig som hundförare. Här lär du dig mycket hur du ska fungera i gruppen. I alla kompanier ingår plutoner som är indelat i grupper. Med gruppchef och andra soldater. Tänker inte gå in på detta mer än så. Du får lära dig hur du ska jobba med hunden tillsammans i en grupp. Vilka olika formationer som finns att ta sig fram på beroende på hotbild osv.

När allt ovan är klart plus hundens utbildning så gör alla ett Intro (utan hund). Här är det lite upprepning av tidigare utbildningar. Lite mer skytte (Här fick jag prova annat vapen bland annat) och genomgång av utrustning.

När detta är klart, så är du klar att ingå i ett kompani, åka på övningar och vara beredd på att rycka in på insatser.

Fantastisk utbildning, verkligen ett tips till alla! Oavsett vilken inriktning man är intresserad av. Hemvärnet behöver alltid fler soldater. Du kan vara t.ex. hundförare, bandvagnsförare, signalist, sjukvårdare, pilot, mc-förare, skyttesoldat, lastbilschaufför osv..

Det var min resa till hundförare. Hoppas jag lyckas inspirera någon fler att utbilda sig!

Lämna ett svar