Hantering – så otroligt viktigt!

Om, eller rättare sagt när, din hund blir sjuk eller skadad och måste åka in till veterinären för vård, då är det för sent att börja träna hantering om du inte gjort det förut.

Hanteringsträningen den är bland den viktigaste träningen du gör. Den bör starta med en gång då du hämtat hem din hund.

Alvin och övriga flockmedlemmar har hanterat Buzan, vår borderterrier, från dag 1.

Vad menar jag då med att hantera sin hund?

Börja med att träna hunden på att sitta stilla i ditt knä eller din famn även om den är lite busig. Håll den bara lugnt och stilla, massera den lite där ni sitter och gör stunden till en mysig stund tillsammans.
En bra början är att du första gången du gör detta så ser du till att hunden är lite trött, då har du bättre förutsättningar för att lyckas få hunden lugn snabbt. Ge den beröm genom smekningar och massage, det behöver inte vara en massa godis, men naturligtvis så kan man även ge något gott till mysstunden. I detta läget skulle jag rekommendera mjukost eller leverpastej på tub om du ska välja ett lugnande godis.

Utöka hanteringsövningarna genom att plocka upp hunden då den är lite mer fartig och se till att lära dig tillsammans med din hund hur man varvar ner från fart till stillhet.

Att kolla hundens normaltemp är också väldigt bra att göra, hur många av er vet era hundars snitt-/normaltemp?
Våra hundar har lite varierande normaltemp, någon har 37,3 och någon har 38,9 som normal temperatur.

Nyligen blev en av våra 4 hundar dålig, vi var tvungna att åka in akut till veterinären. Det var Dunder som blev dålig och fick jätteont i magen. Vilken tur att vi har tränat hantering med honom sedan dag 1. För vet ni vad veterinären gjorde idag?

Vi lyfte upp honom på ett bord, veterinären gav honom smärtstillande samt mikrolax så att han skulle få bajsa. Det sattes in kanyler, de togs blodprover, de tittade honom i munnen, klämde på den jätteonda och spända magen, de kände i rumpan, han fick kontrastvätska inspolad i munnen. Han röntgades och han fick ytterligare sprutor med antibiotika och så fick han även dropp. De kollade feber mm.

Fastän Dunder hade jätteont så accepterade han all behandling utan att säga ifrån, morra eller bita. Han stod lugnt och stilla och lät veterinärerna göra sitt superviktiga jobb för att få reda på varför han hade så ont i magen. Tillsammans med mig (Dunders matte) så känner sig Dunder helt lugn med all hantering, det är ingen stress, allt är bara lugnt och tryggt.

Det här är så viktigt att träna på! För tänk er själva att vara veterinär och då ni ska göra ert jobb så kan inte djuret ni ska undersöka vara stilla och lugn utan istället så morrar och biter det omkring sig. Då skulle inte jag känna mig speciellt säker som veterinär och inte skulle undersökningen bli så bra heller. Det skulle vara svårt att hantera och kunna ställa någon diagnos om man som veterinär inte får undersöka det sjuka djuret ordentligt.

Vi som djurägare har så många möjligheter i vardagen att träna hantering, det ska klippas klor, det ska borstas tänder, det ska trimmas och duschas. Om du har problem med de små vardagliga ompysslingarna så är det dags att börja träna på allvar. Jobba med att göra hunden säker med din hantering. Din hund ska känna sig trygg tillsammans med dig!

Även om du nu har en stor hund och inte har tränat någon hantering ännu, så är det aldrig för sent att börja.

Ta det lugnt och börja med små enkla saker som att sitta stilla i din famn, har du en stor hund så kan du med fördel sitta på golvet då ni tränar detta. Träna även din hund på att bli upplyft på bord, där ska den kunna stå lugnt, den ska kunna sitta lugnt och den ska kunna ligga lugnt (både på mage, rygg och sida). Lägg en halkfri matta på bordet innan du lyfter upp hunden så blir det trevligare både för dig och din hund 🙂

Tänk också på att träna hantering av din hund i olika miljöer, det ska vara lugnt, tryggt och OK i alla möjliga miljöer! För vem vet när olyckan är framme och när/vart vi måste kunna hantera och visitera vår hund för att undersöka vilka skador den fått.

När man tränar hantering med sin hund på rätt sätt så skapar man också en mycket bättre kontakt, ni kommer att bli ett team tillsammans som litar på varandra i alla sammanhang.

Lycka till & glöm inte att hantera era hundar varje dag!

//Lillemor med flock

En reaktion till “Hantering – så otroligt viktigt!

Lämna ett svar