Alla dessa metoder

Vilken metod är i ropet just nu?
Hur jobbar man med hundar med stora drivkrafter?
Vilken metod ska man som instruktör/hundägarcoach använda sig av då man har deltagare i sin kurs som har hundar som går lite utan för ramen? Hundar med stora drivkrafter som kan vara svåra att hantera i kurssammanhang.

Jag personligen har hållit på rätt så länge med hund och hundträning och har sedan mitten/slutet av 90-talet jobbat med privata träningar för hundägare med utmanande hundar. Hundar med problem.

Hundarna på bilderna nedan har inget med texten att göra 🙂

Det jag lärt mig under mina år är att man inte kan bestämma i förväg vilken metod man ska använda sig av. Det är nämligen väldigt individuellt, för det första är hundarna individer vilket även deras ägare är och för att inte tala om teamet dom bildar tillsammans. Vilken metod man ska använda sig av för att komma tillrätta med utmaningen beror helt på teamet man har framför sig. Man kan inte använda samma metoder på alla, det funkar inte. Det är precis som i skolan, man får se till individen och utgå från dess förutsättningar för att hitta den rätta metoden att arbeta med.

Jag har också lärt mig att det löns inte att komma med råd och tips skriftligt eller via telefon, i alla fall inte till personer som man inte känner väldigt väl. Det är jätteviktigt att få träffa ekipaget och se samt höra vad de upplever som problematiskt i deras hundägande. Det är just det vi ska jobba med och för att kunna göra det så måste man träffas live.

Det är superenkelt att stå vid sidan av och ge råd, gärna på distans via sociala medier eller liknande. Nästan lika enkelt som att vara domare i en hockeymatch hemma i rumssoffan framför tv:n.
Men att vara mitt i hetluften med ekipaget med problem, att lyssna, se och utifrån det sedan kunna ge råd och vägledning för att komma tillrätta med problemen, det är lite svårare. Men man behöver verkligen ses live för att kunna göra detta.

Sen måste man som hundägaren också förstå att det sällan finns Quick-fix på hundproblem, det brukar kräva en hel del träning och tålamod för att komma tillrätta med felbeteenden. Men skam den som ger sig.

Det viktigaste är att man som förare känner att det här, den här metoden tror jag på och den här metoden kan jag stå för. Då kan man lägga om sin träning och använda metoden under en lite längre period för att se om resultatet kommer som man önskar. Det är viktigt att man ger det tid, för det tar tid att förändra beteenden. Jag ser bara till mig själv, hur lätt är det att ändra sina egna vanor?
Det krävs en del tjurskalle och pannben för att fortsätta förändringen när det går tungt.

Tveka inte att höra av er om ni har utmaningar som ni vill att vi tittar på tillsammans. Vi erbjuder privata träningstillfällen där vi bara fokuserar på er och era utmaningar. Läs mer under fliken nyhetsbrev, där finns alla uppgifter om både prisbild och hur ni bokar en träff med någon av oss hundägarcoacher.

Vid pennan //Lillemor

Lämna ett svar