När du tappar motivationen

Är du precis som jag och tappar motivationen för träningen? Jag är så när det gäller i princip allt som behöver tränas på. När jag var yngre var det ofta i skolan, jag tappade motivationen att plugga och det kändes som att det aldrig skulle ta slut, skolan alltså. Men lika fort som motivationen försvann så kunde den komma tillbaka med all kraft och man pluggade allt man kunde. Tills motivationen mattades av igen. Samma sak händer mig när det gäller träning, min egna fysiska träning. Jag kan vara så himla peppad och taggad och träna varje dag för att efter några veckor tappa motivationen helt och hållet. Sen kommer den tillbaka igen.

Ja, det går i vågor för mig. Just nu har jag över jul och nyår inte haft någon motivation att träna något speciellt med Vegas. Ibland kan det vara så att du kört fast i träningen och tycker inte att ni kommer någonstans hur mycket du än försöker. Kanske blir du frustrerad och i träningen med hunden blir det kanske konflikter och bara frustration. Känns det igen?

Det syns kanske inte på bilden, men jag var väldigt frustrerad för att Vegas var så hetsig i krypet så vi fick gå tillbaka till omvänt lockande och “bebisövningar”.

PAUS!!! När det blir såhär för mig brukar jag trycka på paus. Jag slutar träna för utvecklingens skull. För att är det något jag lärt mig så är det att vi inte kommer någonstans med bara konflikter och frustrationer. Så jag sätter helt enkelt stopp där! Det jag tillsvidare gör med min hund är att ha roligt. Går långa promenader, leker och sätter inga krav. Detta kan vara svårt. Speciellt om hunden är i någon könsmognad och gör precis, exakt allting man inte vill eller önskar. Självklart får inte hunden gå bärsärkagång och göra vad som helst. Kom ihåg att det är skillnad på inlärning och uppfostran. Jag tillåter inte att man stjäl mackan från köksbordet eller bits t.ex. Men jag lägger absolut inte in krav i vår gemensamma lek som t.ex. att gå perfekt under promenaden eller att inte pipa/gnälla/skälla när vi ska gå ut. Vi måste komma ihåg att tillåta hunden att vara just det den är, en hund!

Vad jag sen gör för att få tillbaka motivationen är att kolla runt på hundkonton, på youtube, instagram och facebookgrupper. Eller så pratar jag med mina föräldrar och hundträningskompisar. Då brukar jag bli inspirerad och tillslut kommer det där roliga med träningen tillbaka. Du kan lägga upp en träningsplan att följa. Och något som är bra är att följa upp träningen genom att anteckna. Det gjorde jag speciellt när jag tränade inför tjänstehundsbiten, men det funkar för all sorters träning.

*Upplägg: Skriv här vad du tänkt göra och hur du kommer utföra det.

*Hur gick det?: Enkelt, vad hände, gick det bra eller stötte ni på några utmaningar?

Varför inte anmäla er till någon rolig kurs? Vi har ju tagit upp tidigare om att ha träningskompisar. Det är toppen att få lite feedback, antingen från en ny instruktör eller någon annan kompis som kanske kan komma med lite nya idéer till er träning. Eller bara ha någon som ni kan bolla era tankar kring träningen kring. Vi på Heyab Hund erbjuder digitala träningskompisar nu under Corona- tider, om ni är sugna att kursa! Länkar här så får ni kolla–> https://heyab.se/hund-garutbildningar.html

Jag hoppas att jag lugnat ner dig som läser om du är i en motivationssvacka just nu. För det är vi nog alla någon gång. Ta ett djupt andetag, släpp på kraven och försök inspireras av andra. Och tills dess, HA KUL!

//Josefine

Lämna ett svar