Gästbloggare – Jenny Blomkvist, vägen till väktarhund och arbetskamrat

Jag och Glenne – nu är vi arbetskamrater!

Efter att man själv gått diverse utbildningar för att bli Väktare och hundförare så ska även hunden testas och utbildas.

Man börjar med att göra ett L-test (lämplighetstest) hos Polisen, där hunden utvärderas. Man kan lite förenklat säga att det är som ett MH (en mentalbeskrivning), med vissa tillägg. Polisen utformar testet så att dom kan göra en korrekt bedömning för att se om hunden passar för jobbet. 

Det som skiljer sig mest från MH:t är att man belastar hunden mycket mera, dvs att man med kroppsspråk, föremål eller miljö försöker påverka hunden under kamp (lek)
Tänk vilken tur att jag tränat så mycket i olika miljöer och att Glenne gillar å kampa.

När hunden blivit godkänd på L-testet så kunde vi börja våran resa mot Godkänd Väktarhund.

Denna resa har präglats av att träna skydd, lydnad och mycket på bygga upp Glenn för att palla trycket för att kunna gå i skarp tjänst.

En väkarhund används för att upptäcka avvikelser på det objekt man bevakar, och då kommer ju våran patrullhundsträning väl till pass, han kan ju redan det “jobbet”, dvs upptäcka människor i terrängen genom vind, ljud eller spår.
Men sen har väktarhunden en till viktigt uppgift, den ska också vid ett överfall först avvärja detta och sedan även skydda sin förare.

Där har vårat största fokus varit på denna resa, skyddet.
Något som jag själv är ganska novis på men med hjälp av kollegor, träningskompisar och att fråga och fundera så har vi nått målet.

Skyddet är utmanande på många sätt både för förare och hund, hunden ska på kommando bita och släppa, den ska tåla belastning, dvs skrik, slag, kanske till och med sparkar, utan att släppa en ev. buse som han fått i gapet.

Hunden ska kunna motstå impulsen att bita utan tillåtelse, han ska bara bita på kommando, han ska, när man är på jobbet, röra sig bland folk och hålla sig på mattan samtidigt som han ska vara vaksam på sin omgivning.

Vi började att köra skyddet som en lek, dvs att figuranten kampar med hunden och att hunden får vinna leksaken, = skyddsärmen, allt för att bygga ett stort självförtroende hos hunden. 
Allt eftersom hunden självförtroende växer, så lägger man in kontroll, dvs lydnad, som är a&o i skyddet.

Sen eftersom vi i slutändan ska klara en uppkörning hos Polisen, där det ingår en platsliggning med skott, ett lydnadsprogam och ett överfall med visitation av busen samt en transport, så har vi lagt fokus på detta och träning ger resultat. Vi klarade uppkörningen den 18/11 2020!

Så nu börjar vår resa tillsammans där träningen nu kommer att utvecklas mot den skarpa tjänst vi ska arbeta i, dvs att på olika sätt utmana mig och Glenn i alla tänkbara miljöer, både i lydnad och i skyddet. Glenne ska ju trots allt vara en god representant för Avarn Security och för Väktarhundar och kunna skydda mig om någon vill skada mig eller mina kollegor, en tung mantel att bära för GulleGlenne 🙂

Mot nya mål, och vi kanske ses där ute.
// Jenny &Gulleglenne

En reaktion till “Gästbloggare – Jenny Blomkvist, vägen till väktarhund och arbetskamrat

Lämna ett svar