Emma Nilsson om Jakt med retriver

Hej Emma här, jag tänkte skriva lite om praktisk jakt och jaktprov med retriever.

Det viktigaste man behöver för att lyckas, när man ska träna och starta jaktprov med en apporterande hund eller jaga praktiskt, är samarbete. Samarbetet mellan förare och hund är a och o. Bra fotgående vid förarens sida, kunna hämta vilt, både kunna vara lydig och ta instruktioner av förare med hjälp av handtecken och visselpipa och hunden ska även kunna arbeta självständigt.

Visselpipan används främst när hunden ska komma tillbaka till föraren, då används två visslingar. Kunna stanna precis där den är, med hjälp av en vissling. Man visslar även för något som kallas närsök, då vet inte hunden vart viltet ligger, den har inte fått se vart fågeln fallit utan måste lyssna till när föraren blåser en närsökssignal och kunna börja söka efter viltet där föraren blåst. Signalen för närsök är olika för olika hundförare.

Affe kommer med en trut.

När man startar på jaktprov nybörjarklass för retrievers så är det många moment som ska sitta. Hunden ska kunna gå fot och sitta still vid förarens sida medan skott avlossas och vilt faller till marken. Hunden ska hämta och lämna av vilt till föraren i handen, inte bara släppa det framför fötterna på föraren. Den ska kunna arbeta självständigt på ett fält där ett flertal vilt ligger ute. Föraren ska endast skicka ut hunden och hunden ska söka efter vilt självständig med hjälp av sin näsa. Ett prov innehåller ett visst antal skott och hunden ska hämta ett visst antal vilt, både på land och i vatten, för att få pris på ett jaktprov. Hunden ska även kunna sitta tyst medan den ser en annan hund som arbetar. Det krävs mycket träning och arbete innan man kan starta på ett prov. De vilt som används är olika, allt från duva och kråka till trut och änder. Även vild kanin, hare och räv kan förekomma men främst i andra länder.

De sex retrieverraserna kommer ursprungligen från England och avlades fram för att användas på stora gods för ensam jakt. Där skall hunden apportera viltet till sin förare samt kunna ta sig fram i dålig terräng och i vatten. Här i Sverige används hundar fortfarande till den praktiska jakten. Själv har jag med mig min flatcoated retriever Affe mestadels på sjöfågeljakt, men han har även varit med på bland annat skyddsjakt på kråkfågel och mås. Att få delta på en riktig jakt med sin apportör är helt fantastiskt, att få se dem jobba i sin rätta natur.

Vattenapportering med Affe

I södra Sverige så jagar man även mycket på fält, bland annat duva.
I all jakt med en apportör så ska hunden kunna sitta still vid sin förare medan viltet skjuts och sedan på förarens kommando hämta viltet. När det är mycket fågel i rörelse kan skytten/skyttarna vilja att hunden inte hämtar viltet förrän efteråt för att inte störa andra fåglar.

Att kunna jaga och träna med mina hundar är det roligaste jag vet och även att de får arbeta med det de är gjorda för.

Det här var allt för mig denna gång.

//Emma

PS. Är det något ni undrar över kring detta med prov eller jakt med retriver så skriv i kommentarer så ska vi försöka svara så gott vi kan.

En reaktion till “Emma Nilsson om Jakt med retriver

Lämna ett svar