Är man dum om man ställer krav?

Hur tänker du kring att ställa krav på hunden? Betyder att ställa krav samma sak som att vara dum med hunden?

Min personliga åsikt kring kravställning är att det är nödvändigt, jag måste kunna ställa krav på min hund, även på mina barn faktiskt.

Vad menar jag då med att ställa krav?

Min arbetsgivare t.ex. han ställer vissa krav på utförandet av arbetsuppgifter under min arbetstid. Om jag väljer att inte utföra dessa så får jag alldeles säkert först en varning och sedan får jag nog avsluta min tjänst om jag fortsätter att ignorera de krav som ställs på mig i arbetet. Utför jag mina arbetsuppgifter utan anmärkning så kommer jag att få lön för mödan.

När det gäller mina barn så ställer jag krav på att de ska vara schyssta mot varandra och mot sina vänner. Det finns även krav på att de ska sköta skolan och göra så som de blir tillsagda, om fröken säger att de ska göra en skoluppgift så ska de försöka och göra sitt bästa, de ska inte ställa sig upp på bänken och skrika eller slå sin bordskompis i huvudet. De ska respektera ett nej, om de gör något mot någon som säger stopp och nej så ska mina barn genast sluta upp med att göra det de håller på med. Ungefär så, det finns mängder av situationer där jag, mina barn och mina hundar måste respektera och förstå de krav som ställs på oss.

Mina hundar då, vilka kravställningar kan det finnas på dom och vad vill jag att mina hundar ska respektera?
Jag vill t.ex. alltid kunna hantera mina hundar, jag vill kunna ta i dom, visitera dom, borsta tänderna, klippa klorna, ta tempen mm. mm. Om min hund skadar sig så vill jag kunna undersöka min hund för att se hur stor skada den fått osv.

Självklart kan jag lära in detta med godis, det är inget fel med det, men jag måste också lära hunden att kunna vara lugn i denna hantering även utan godisbelöning (förväntan). Hunden ska kunna förstå att när jag tar i den med en lugn, trygg och stadig hand så ska den vara stilla och vänta lugnt.

Det finns även andra kravställningar på hundarna. Jag har alltid haft barn och hund i mitt liv, 4st egna barn och 2st bonusbarn samt nu även barnbarn. Vilka krav finns det då på mina hundar kring barn?
Mina hundar ska respektera att ha barn kring sig, de ska även förstå kravet jag har på att de ska vara försiktiga med mina barn och barnbarn. Lekar får inte bli för häftiga, hundarna får inte springa och jaga barnen eller bita efter dom.

Självklart har jag även samma krav på barnen som på hundarna, barnen får inte heller springa efter hundarna, de får inte slå hundarna eller vara dumma på något annat sätt. Utan jag försöker lära både barn och hundar att respektera varandra i flocken och kunna leva och existera tillsammans på ett bra och balanserat sätt.

Men att kunna hantera krav, det kan man inte bara av sig själv utan det är något man måste lära in. Det är egentligen samma träning som jag skrev om tidigare, hanteringsträning. Från dag ett då hunden kommer till familjen så börjar denna träning i att klara av att bli hanterad. Hanteringsträningen är att kunna vara stilla i någons famn, stilla och lugn utan att bita och åla sig. Det tränar vi mycket på, att kunna slappna av och vara lugn.
T.ex. då man ska ta tempen på sin hund, då är det ju inte så lämpligt att hunden börjar spatta omkring och skutta, åla sig och försöka komma loss. Då är det viktigt att hunden förstår kravet på att nu måste den vara lugn och stilla, annars kan den göra illa sig faktiskt och det blir otroligt svårt att kunna ta tempen på en hund som inte kan vara stilla.

Det kommer att finnas fler situationer i ert dagliga liv då det inte kommer att fungera med något annat än just ett krav. Men om man inte tränat hunden på att den faktiskt ibland måste göra det som ni bestämt och inget annat även fastän du inte har någon belöning att locka med så kan det bli svårt. Det blir orättvist mot hunden att ställa ett krav om den aldrig tränat på att hantera en kravställning.

Om du på promenaden plötsligt överraskas av att grannens katt springer över vägen just framför nosen på hunden och hunden direkt tar upp jakten på bytet, hur bryter du detta beteende? Kan du stoppa hunden snabbt vid en stor retning?

Tror du att hunden avbryter jakten genast om ni inte har tränat på att respektera och lyda ditt stopp eller nej?

Foto av Aleksandr Nadyojin pu00e5 Pexels.com

Inlärningsmässigt så jobbar jag med belöningar med högt värde för att hunden ska välja rätt aktivitet för att få vinning för det korrekta beteendet som jag vill att den ska utföra. Det är en mycket givande träning att jobba med belöningar för att få hunden att göra det man vill att den ska göra. Men sen, när inlärningsfasen är över så måste jag börja kunna ställa krav på att hunden ska utföra aktiviteten som jag ber den om. T.ex. stopp, ett livsviktigt kommando!

Tänk om hunden är på väg att rusa ut på en hårt trafikerad väg för att den jagar en ekorre eller grannens katt. Det kan bli en total katastrof om hunden denna gången väljer att inte lyssna på ditt stoppkommando, hunden kan orsaka en stor olycka där både hund och kanske även någon oskyldig bilförare kan dö.

Om du tappar ner en klase vindruvor på golvet, eller en chokladkaka, då måste också din hund respektera ett nej. Den får absolut aldrig kasta sig över det du tappat ner och sluka i sig det. Just vindruvor och choklad kan som ni vet innebära döden för hunden eller katten.

Detta var en lite drastisk beskrivning av vad som kan hända, men det är faktiskt relevant, för om hunden inte respekterar ett kommando när det verkligen behövs så kan det sluta i katastrof. Så med detta vill jag be er att träna på att ställa krav på era hundar, det innebär inte att du är dum med din hund utan bara att det är du som förare som är den som är högst ansvarig och som därför också ser till att allt går rätt till.

Jobba proaktivt, träna hunden hemma i lugn och ro, börja med enkla övningar där du har kotroll över situationen. Lär hunden successivt att hantera större och svårare krav. Ett fel som många gör, det är att försöka ställa krav på hunden i besvärliga situationer, innan man har lärt hunden hur den ska hantera detta. Då blir det orättvist och dumt mot hunden!

Du kan t.ex träna på hanteringsövningarna som jag skrev om i tidigare inlägg, klicka här för att läsa mer.
Man kan också träna på att lyfta upp hunden på något, en nedfallen trädstam, en sten, ett bord. Hunden ska stå stilla där en stund, förstärk att hunden gör rätt genom att säga bra, klappa den lugnt och bekräfta att den är duktig som står stilla. Om hunden nu inte vill stå kvar så tar du bara tag i den och ser till att den står upp stilla, belöna med röst och kroppskontakt. När övningen är slut och du har lyft ner hunden så kan du belöna med en godbit.

Den här var bara ett exempel, det är bara din egen fantasi som sätter gränser för hur du kan träna hunden.
Lugnt och fint, med respekt så lär man den att klara av att hantera en ”kravställning”.

Men man kan med mycket enkla övningar börja redan då hunden är liten att lära den att allt inte är ”frivilligt” vilket hjälper hunden att lära sig hantera då du stället ett krav på lydnad på ett bra och naturligt sätt.

Detta var lite om mina tankar kring kravställning på hunden och varför det är viktigt att träna.
//Lillemor med flock

En reaktion till “Är man dum om man ställer krav?

Lämna ett svar