Balans i hundträningen

Jag upplever att många har missat något väldigt viktigt då de jobbar och tränar med sin hund. Nämligen att ha balans i sin träning!

Hur tänker jag nu?

Jag ser att många hundägare helt snöat in på detta med belöningsbaserad träning. Jag har inget emot detta, jag använder också belöningar i inlärning då jag tränar hund. Men det handlar om att balansera upp detta med belöningar och sedan efter ett tag även kunna ställa krav. Det är också väldigt viktigt att ha koll på vilka belöningar man använder sig av och i vilka situationer.

Jag anser att man inte enbart kan jobba med kamp som belöning t.ex. det kan fort bli en stress i hunden som gör att det kan gå överstyr. Att kampa med sin hund ska man självklart göra, men inte hela tiden! Det här är viktigt, det är du som förare som styr kampen, även då du låter hunden vinna. Det är viktigt att ha koll på sin individ, det här med att alltid använda kamp som belöning, det tror jag är att bita sig själv i svansen 🙂

Det är väldigt viktigt att hålla koll på att hunden mår bra och att den inte blir stressad av de belöningar vi använder. För en stressad hund vet inte alltid vad den gör när det rinner över och leken/kampen blir för rolig. Den annars så snälla och fina Fido vinner helt plötsligt en kamp med sin förare och då känner Fido sig som “kung i baren” och vill gärna springa runt och stolt visa upp sin vinst. Om då någon annan hund också är väldigt kampsugen och även den i samma “mode” som den vinstgalne så kan det fort bli tokigt och helt plötsligt har vi en kamp två hundar emellan som kan urarta i tråkigheter som inte går att bryta för de båda är i en alldeles för hög stress/energinivå.

Därför är det så viktigt att du tittar på din hund, hur mycket går den upp i stress av dina belöningar, kan den slappna av, kan den fortfarande lyssna på dig då ni kampar, går hunden att bryta? Det är jätteviktigt att ha balans i detta, inte låta det gå över styr.

Jag försöker alltid lära mina barn vart gränsen går när de leker/kampar med våra hundar. Både barn och hundar går gärna in i leken fullt ut och har så kul tillsammans tills dess att hundarna inte riktigt förstår vart gränsen går, att de kliver över. Speciellt om barnen lägger sig ner på golvet, skrattandes och lekandes med hundarna, då kan det fort gå tokigt. Hundarna kan ta i för mycket, ta om ett grepp i kamptrasan och något finger eller en liten hand kan komma i kläm mellan hundens käkar och vassa tänder. Då är leken inte rolig längre och det är inte säkert att barnet kan bryta leken, även om barnet är relativt stort. Har du en flock hundar som alla är toksugna på att kampa och leka och som inte förstår ett nej/stopp/sluta. Då har du fort ett problem som inte är så kul!

Så för allt i världen, se till att balansera upp din hundträning och lägg in både passivitet, lugna belöningar i form av “bara din röst” smekningar och att du som förare är nöjd med utförandet. Det ska smälla lika högt eller egentligen högre än alla kamptrasor i världen. Se till att hunden är i rätt “mode” när du belönar, stressa inte upp hunden i onödan och försök att inte stressa upp den alldeles för mycket. Balansera dina belöningar genom att inte låta hunden veta vad som komma skall. Den ska inte ha en förväntan på att ALLTID få kamp, den ska bli nöjd och känna sig stolt över att du blir glad och att du belönar med ett bra. Den ska vara stolt att få gå vid din sida och utföra det du vill att den ska göra. Då blir ni ett superteam tillsammans.

//Lillemor med flock

Lämna ett svar