Att respektera varandra och hjälpas åt!

Det fantastiska med hund och hundträning och i att hålla kurser!

Att se individerna, både hund och förare, att klura ut vad som passar just detta ekipage det är det som trollbinder mig och som gör att jag får energi och vill hjälpa ekipaget framåt.

Det finns massor av vägar som går till Rom, alla är lika bra så länge de går hela vägen fram. Eller hur?

Det finns saker i vår hundvärld som gör mig både glad, inspirerad och engagerad, men det finns också saker som ger mig mardrömmar och gör mig mörkrädd.

Jag tycker att vi ska vara ödmjuka inför varandra och att vi också måste inse att det inte är vi ensamma allsmäktiga hundägarcoacher som är världsbäst och som har ensamrätt på träningssätt och uttryck. Hund är ju för alla, eller hur?!

Hos oss på HEYAB-hund har vi ledorden Hund för Alla och vi vill med den inställningen bjuda in alla till att hitta sin grej tillsammans med hund. Vi är alla olika, vi är alla individer både vi människor och våra hundar. 

Därför är det så viktigt att inte kasta skit på varandra, nu tänker jag närmast på oss instruktörer/hundägarcoacher/hundägarinfluencers.  Att använda hårda ord och skrämsel-/härskartekniker för att ta bort konkurrensen eller var det nu är man försöker med, det skrämmer mig.

Jag tycker det är helt underbart att det finns så många hundägarcoacher som vill finnas till hands och hjälpa nya hundägare på rätt väg. Sen är det ju upp till hundägaren själv att välja väg och hitta det som passar just den och dennes hund. Det kan inte en hundägarcoach göra, vi kan däremot finnas där som stöd på vägen och erbjuda vår hjälp och dela vår kunskap vidare. Med detta sagt så menar jag inte att det är just mina kunskaper som är det bästa för alla individer/ekipage och att alla ska göra/tänka/vara/träna på samma sätt, mitt sätt. NÄ, det måste ske på individnivå, det går inte att bestämma att en och samma metod passar alla.

Att också påstå att jag uppfunnit hjulet själv, kring hundträning, det är rent löjligt. Det finns massor av forskning och massor av hundkunniga proffessorer i vårt avlånga land. Dom har stenkoll på metoder och inlärningssteg, säkerligen mycket bättre än mig. Men jag kastar inte bort mina kunskaper heller, jag är inte värdelös, utan jag har under mina år på jorden och som hundägare/instruktör lärt mig en hel massa under tiden. Både som nybörjare, som elev då jag skulle bli instruktör och kanske allra mest av alla möten med individer och ekipage under min tid som instruktör. Det finns inte ett likadant ekipage, alla har sina specialiteter.

Att sälja in en metod och sedan påstå att det är den enda sanna vägen att gå, det är att ljuga rakt upp och ner för hundägarna. Alla vet att det finns flera sätt att räkna ut ett mattetal, man kan ställa upp det i liggande stolen, man kan räkna kort division med rest, man kan räkna med trappan, osv. Likadant är det med hundträning, man kan nå samma resultat med olika tillvägagångsätt. Jag anser att det inte spelar någon roll vilket sätt man använder (bara man är schysst mot sin hund såklart) så länge man når det resultatmål man själv satt.

Men att svänga sig med fina ord och sedan påstå att man äger dessa ord, det är för mig helt ofattbart, sen då man också ser att detta läggs ut på sociala medier med hot om att andra inte får säga eller använda dessa ord och när någon frågar om de har patent på ordet eller säger att detta har de hört detta tidigare då kastas det ut kommentarer om att det ska bevisas i vilken tidskrift, i vilken bok på vilken sida osv. detta finns. Om man inte kan visa det så ljuger man om att man hört ordet tidigare och då någon sedan lägger ut bevis i kommentarer på inlägget om att ordet/uttrycket funnits länge så tas dessa inlägg bort. 

För mig är det skrämmande. Men det mest skrämmande är att man sjunker så lågt att man kör med skrämsel- och häskartekniker mot varandra och sedan att man plockar bort de bevis man efterfrågat och kallar de som gör dessa inlägg för troll och andra fula saker. 

Vi hundägarcoacher/instruktörer vi ska hjälpa och komplettera varandra, inte dissa varandra. Vi binder bara ris på egen rygg genom att bete oss så. 

För min egen del så tycker jag att det är intressant att följa flera duktiga instruktörer på sociala medier, men när det börjar komma sådana där hot och konstiga inlägg då blir jag mörkrädd. Det gör också att jag inte rekommenderar just dessa sidor för andra. 

Som tur är så finns det många kloka instruktörer som delar med sig av sina kunskaper och som också är ödmjuka och kan tänka sig att ta hjälp av andra då man ser att ens egna ideer inte fungerar. Man kan även utbyta erfarenheter och rådfråga varandra på ett öppet och trevligt sätt. Om man stöter på patrull och inte kommer framåt i träningen så är det helt naturligt att ta hjälp av varandra, tänk så mycket roligare hundträningen blir då om vi hjälps åt att lära ut och om vi inte fastnar i en egobubbla där vi blir trångsynta och otrevliga.

Det ska vara kul att träna och äga hund, vi instruktörer måste försöka hjälpas åt att förmedla detta på ett bra sätt. Hund är för alla!

//Lillemor

2 reaktioner till “Att respektera varandra och hjälpas åt!

  1. Mycket kloka ord! Det är lite ledsamt som du säger när vi instruktörer dissar varandra, istället för att ta lärdom av varandra.
    Jag brukar säga att det finns lika många läror som det finns instruktörer och alla instruktörer har positiva resultat utifrån sina erfarenheter men tyvärr är det inte så enkelt att en lära funkar för alla!
    Jag brukar säga till mina ekipage som jag hjälper att ta det bästa som du ser funkar för dig från de instruktörer du träffar!
    Att våga testa nytt var öppen och lyhörd och titta på hunden vad som funkar.
    MvhCarina

Lämna ett svar