Vet din hund vad BRA betyder?

Blir din hund glad på riktigt när du säger bra till den? Eller måste du också erbjuda någon godsak eller leksak för att förstärka och för att hunden ska förstå att du blir glad av det hunden just utfört?

Jag tycker att det är superviktigt att kunna berömma och förmedla till hunden att den är grymt duktig och att den gör helt rätt just nu med min röst och mitt kroppsspråk. 
Men detta är inte helt solklart och superenkelt utan man kan behöva träna på detta. 

Jag tror kanske att det finns en anledning till att man gärna tar till godis och leksaker i första hand då man ska belöna hunden, det är ju så mycket enklare att bara ge en korvbit än att kanske måsta börja tönta sig och låta löjlig samt vara rolig tillsammans med sin hund. 

För det är så det är, det kan krävas att man töntar sig och både låter glad, rolig och att man även rör sig roligt tillsammans med sin hund för att den ska förstå att nu jäklar har vi nåt på gång jag och matte eller husse. Nu är dom glada och dom vill vara glada med mig.

Det är så mäktigt och fränt när hunden väl fattar att berömmet är på riktigt och att du som förare faktiskt är imponerad och nöjd över det hunden gör just nu. Då man ser på hela hunden att, wooooow, det är mig hen säger åt att jag är bra 😀

Mitt tips till dig är att du börjar jobba på att berömma din hund, jobba upp detta i störningsfri miljö till en start. Se till att hunden verkligen förstår och värdesätter ditt bra. Se till att hunden verkligen vill ha ditt beröm, att den gör saker som du gillar för att du förstärker detta med ditt beröm. 

När du säger belöningsordet och visar med din kropp att du är nöjd, då ska din hunds svans börja vifta, den ska titta på dig och nästa le, den ska gärna börja röra på kroppen för att den blir så glad av berömmet, ja du förstår, den ska bli glad helt enkelt.

När ni kan detta hemma så är det dags att våga tönta till sig ute bland folk, alltså med störning. Bli inte blyg och känn dig inte fånig och ta till godisknepet då du kommer ut bland folk utan jobba med din röst och ditt kroppsspråk. Du har alltid dig själv med dig, godiset kan ta slut, hunden kan vara mätt osv. Så det viktigaste du har är dig själv och att du lärt din hund att värdesätta att du blir glad och kan berömma din hund med ord och handling 🙂

Självklart kan du ha godis också, när du först berömt och belönat din hund med din röst, ditt kroppsspråk och kanske även socialt klappat om den eller busat till det lite. Då kan du ge en godis som efterrätt typ, en extra liten bonus när du blir riktigt imponerad 🙂

Är jag godismotståndare? Svar nej!

Jag vill bara att ni ska våga vara kul själva och att ni på ett sätt som hundarna förstår kan ge beröm utan att måsta muta hunden med något. För en muta är egentligen inget beröm eller hur?

Fundera en stund på vad en muta egentligen är och sen på hur man kan göra om den där mutan till en extra bonus. 

Vågar du tönta till dig och vill du kunna belöna och berömma din hund med ord och social handling?

Jag vågar i alla fall tönta till mig, det ska vara kul att ha hund och det ska vara kul att träna hund. Och varför inte ge omvärlden nåt att skratta åt också, det är ju nyttigt att skratta och vara glad, det förlänger livet har jag hört! 
Så bjud på dig själv, för din skull och för din hunds skull <3               

Lycka till med beröm- och belöningsträningen!
//Lillemor med flock

Lämna ett svar