Metoder – Ledarskap och AjjaBajja

Jag tänkte spinna vidare på ämnet ledarskap då det i allra högsta grad är ett laddat uttryck. I många kretsar är det rent ut sagt förbjudet att använda sig av ordet ledare och ledarskap. Det är det fulaste ord man kan ta i sin mun. Detta känns skrämmande på många sätt, för ledare och ledarskap är för mig något väldigt viktigt. Det är viktigt att ha en trygg, tydlig och ärlig ledare som är rättvis och inte backar för svåra uppgifter. En ledare som vågar ta för sig och som står stadigt på jorden, en ledare som både kan delegera uppgifter och som även då litar på att de blir utförda på bästa sätt då de delegerats. En ledare som finns där då det blir för svårt, som backar upp i tuffa situationer och som ger feedback som man växer av.

Jag tror dock att många associerar ordet ledare med något dåligt, med hårda och tuffa metoder, med metoder som gör illa. Men ordet ledare och ett gott ledarskap är för mig något ytterst viktigt både i arbetslivet, familjen och flocken för hundägaren.

Vad är egentligen ett bra ledarskap? Ibland kan det vara nyttigt att gå tillbaka till grunderna och påminna sig om de verkligt viktiga egenskaperna som utgör ledarskapets kärna. Min tolkning av begreppet ledarskap är att det är det beteende och förhållningssätt du har gentemot din hund. Här nedan kommer några enkla tips på bra egenskaper för ett gott ledarskap som gör det roligt att äga och träna hund.

1. Tydlig kommunikation

Ett bra ledarskap som skapar bra förutsättningar för att få en motiverad och trygg hund är ha en tydlig kommunikation. Tydlig kommunikation innefattar både röstläge, kroppsspråk och hantering. När hunden förstår vad den ska göra så blir den trygg, den blir mer aktiv och vågar ta för sig och blir även på sikt mer motiverad att göra det du kommunicerar. Var så tydlig som du kan genom att visa med kroppsspråk, röst och hantering vad det är du vill, var lugn och försök jobba med tajming. Tänk också på att kommunikation inte bara är envägs, det innefattar också att titta på din hund för att se vad just din hund behöver för att förstå det du försöker kommunicera. Alla hundar är individer precis som vi och har lättare och svårare för olika inlärningsmetoder.

2. Skapa en vi-känsla, teama med din hund.

Ett bra sätt att leda är att skapa en stark vi-känsla, en stolthet att tillhöra teamet. Skapa ett starkt ”tillsammans”. Gör saker som gör hunden glad och stolt. Belöna hunden då den gör rätt, var väldigt tydlig och bli glad på riktigt då ni lyckas. Det ska vara kul att ha hund och att träna hund! Har ni inte kul tillsammans så är det svårt att skapa en teamkänsla!

3. Belöningars betydelse

En hund gör saker som den vinner på, använd det i ditt ledarskap. När hunden gör något som du uppskattar, visa det för hunden, men tänk på att variera dig och att en belöning kan vara så mycket mer än en korvbit eller att springa efter en boll som du kastar. Tänk på att balansera belöningarna utifrån vad du vill uppnå. Vill du belöna ett lugnt beteende, då ger du en lugn belöning. Det kan vara smekningar, massage, eller bara låta hunden vara ifred. Andra gånger, t.ex. då du vill att hunden ska komma till dig då du ropar på den, använd dig då av mer aktion i belöningen för att uppmuntra farten mot dig för att sedan kanske övergå till en något lugnare belöning för att hunden ska slappna av och stanna upp hos dig.

4. Ställ krav

En ledare har modet att ställa krav och att ha förväntningar. Hundar mår bra av tydliga och rimliga förväntningar på vad vi vill att de ska utföra. Ta hantering t.ex. Det är ytterst viktigt att vi kan hantera våra hundar, de behöver omvårdnad precis som våra barn. Det ska borstas tänder, rengöras öron, det ska kammas och det ska klippas klor. Detta behöver man träna på för att få det att fungera och man bör även ha tränat på detta flertalet gånger innan man ska till veterinären för första gången för att göra det besöket så trevligt som möjligt för alla parter. Har du t.ex. provat tempen på din hund? Gick det bra? Om din hund inte mår bra så brukar det vara en av de första frågorna veterinären ställer, har din hund feber och vilken normaltemperatur har din hund.

5. Tro på dig själv som ledare

Om du tror på dig själv så kommer din hund att tro på dig. Träna på att våga lita på din hund och att lita på att din hund vill följa dig och dina vägval istället för att locka och lura. Då du är självklar i dina val så kommer din hund att börja se upp till dig och vilja vara med dig, belöna det då hunden väljer dig utan att du lockat den att göra detta. Visa att du gillar hundens sällskap då den själv tagit initiativ att följa dig. Då blir du en bättre ledare som hunden ser upp till och vill vara med.

6. Förutsägbart ledarskap

Ledarskapet bör i möjligaste mån vara konsekvent. Men vad betyder konsekvent ledarskap?
För mig är att vara konsekvent i ledarskapet att hunden ska fråga mig om lov genom att titta på mig innan den t.ex. rusar ut genom dörren, innan den hoppar ut ur bilen, innan den kastar sig över maten osv. Konsekvent för mig är inte att hunden ALDRIG får hoppa upp i soffan, eller ALDRIG får gå ut först genom dörren. Utan det enda kravet jag egentligen har är att hunden tittar på mig innan den drar iväg för att få ett godkännande av mig att det är OK. På så sätt så kan jag förhindra en olycka, t.ex. att hinna stoppa hunden innan den rusar rakt ut i gatan och blir överkörd.

7. Arbetsglädje – det ska vara kul att ha hund och träna hund

Fokusera på att göra hundägandet roligt och enkelt. För mig är det viktigt att vi har kul tillsammans!
Ha som regel att det bör busas minst en gång per dag. Ha riktigt buskul en stund varje dag, då kommer ni att teama ännu bättre och hunden kommer att se dig som en av sina största tillgångar.

//Lillemor

Lämna ett svar