Lydnad är frihet för hunden och hundägaren

Hej! 

Jimmy Marklund heter jag och har fått äran att skriva några rader i denna blogg. 

Det är jag som är gubben på bilden och vovven är min två år fyllda Schäfer Vegas från Molars Kennel. Både han och husse var yngre när bilden togs…

Jag är en driven multiföretagare som har ett närmast besatt intresse för hur man bygger högpresterande team. I min yrkesroll driver jag två företag och jobbar främst med att utbilda ledare på alla nivåer.

Hundintresset har jag haft sedan jag var liten men det var först när jag skaffade min första schäfer som det tog fart på riktigt. Jag blev tidigt intresserad av skydd och kom genom det intresset in på tjänstehundssidan där jag blev kvar. Jag har haft förmånen få jobba med de absolut främsta och mitt fokus har legat på lydnad, skydd och sök för polis och väktarhundar.

För några år sedan sa jag till en bekant att en lydig hund är en fri hund. Hon höll inte med mig. Inte alls. 

Motargumentet var följande:

  • Hunden ska få vara FRI och inte ha för strama ramar. En hund måste få bestämma själv helt enkelt. Då är de som lyckligast. Vad hon menade var att för mycket lydnad är inte bra.

Under vår dialog valde hennes då lösa hund påpassligt att bestämma själv och springa över en tungt trafikerad väg för att ”hälsa” på en annan hund. 

Hunden på bilden har inget med texten att göra

Min bekants desperata skrik gjorde noll och ingen skillnad. Ingen lydnad, ingen respekt för ordet nej eller sitt namn.

Lyckligtvis klarade hunden livhanken tack vare uppmärksamma bilförare. 

Det jag vill få fram med det här exemplet är att ju bättre lydnad du har på din hund, desto större frihet har ni båda. Det är ingen frihet att alltid behöva ha sin hund i koppel. Det är ett fängelse för er båda. Det är inte heller frihet att behöva välja vilken väg eller vilken tid man ska gå på promenad för att inte riskera att träffa andra hundar.

Att vara hundägare kan vara fantastiskt och det kan också vara en mardröm. 

Hur skapar man då frihet både för sig själv och sin hund?

Först och främst, bestäm vad som ska gälla i er relation. Vad du accepterar och inte. Och var medveten om att det du accepterar kommer hunden ta och lite till. Gränser kommer testas och det är bara du som kan sätta dessa. Din hund behöver ett ramverk och tydliga regler om vad som gäller tillsammans med dig. 

Många hundägare dribblar bort sig i det konstanta förmänskligandet av våra hundar. Vår tro att vi kan diskutera med vår hund eller att hunden ”vet” när den gjort fel har lurat många. Inklusive mig.

Gråskalor finns inte i en hunds värld på samma sätt som för oss. En svart och vit värld råder. Handling och konsekvens. 

Ledare och följare. Du leder, hunden följer. Finns det ingen ram som hunden kan luta sig emot kommer den att försöka skapa sin egen. Med oönskade resultat som följd.

Innan du nu ser mig som en militärisk diktator…låt mig förklara…

Det är omöjligt att vara 100% konsekvent med sin hund och det är inte meningen heller. Herregud vilken tråkig relation det skulle bli om det inte fanns utrymme för lek, bus, galenskaper och misstag.

Så om du ser framför dig en bild av en hund som inte har någon som helst frihet till eget tänkande och agerande så har du fel bild. Livet med hund ska vara lustfyllt och kärleksfullt.

Processed with VSCO with s2 preset

Men för att få det behöver du som hundägare ta ditt ansvar som ledare.

Vi kan ta ett exempel:

Min hund Vegas tar precis all mark han får. Han utmanar mig ofta, tramsar och märker definitivt när jag inte menar allvar med det jag säger. Om vi busar och jag inte agerar på ett visst sätt så skulle han bita av mig armen i ren glädje 🙂

Det ingår i vår relation och är helt ok för mig. 

Men i vår relation är det också klargjort vad som absolut inte är acceptabelt och vad som gör hans ledare nöjd.

Vår relation bygger på ömsesidig respekt där jag är det roligaste han vet samtidigt som han vet sin plats.

Tex,

HIT: Betyder avbryt vad du än håller på med och anslut till min sida med all fart du har i din kropp. 

Inte sen, NU!

Ordet HIT är en livräddare och något som hans ledare förväntar sig och som ska uppfyllas omedelbart. Om jag bara fick lära ut en sak till hundägare så skulle det vara hur man lär sin hund att komma omedelbart på inkallning. Ovärderligt.

I ordet hit finns inget diskussionsutrymme, det finns bara handling och konsekvens. Om han skulle få för sig att ge mig fingret när ordet HIT når hans öron så skulle han snabbt bli varse om att husse inte är nöjd. Inget oschysst, inga slag. Bara en väldigt missnöjd husse som han nu behöver fjäska lite för en stund. Min gunst kommer inte per automatik. Det är en del i ledarskapet. 

Samtidigt som det finns massor med utrymme för bus och lek så finns det också en tydlig ram för Vegas att röra sig inom. Det skapar en enorm frihet för både mig och honom. 

Hur den ramen ska se ut för dig och din hund är upp till dig. Men utan denna ram kommer du få en frustrerad hund. Frustration som kommer manifesteras på väldigt många oönskade sätt. Tex en hund som gör lite som den vill.

När du tar in en hund i ditt liv så tar du en ledande roll vare sig du vill eller inte. I din hunds värld så leder du eller inte.

Det är INTE schysst ledarskap att låta hunden välja fritt, att tex få hälsa på allt den ser, att stanna vid varenda kissfläck eller bestämma själv när den kommer. 

Schysst ledarskap är:
x Styrning
x Beskydd
x Kärlek.

Alla tre behövs. I hundens värld är det här naturligt, det är vi som gör det komplicerat och konstigt.

Du måste leda, annars kommer hunden försöka leda dig och det blir aldrig bra.

Tack för ordet //Jimmy

2 reaktioner till “Lydnad är frihet för hunden och hundägaren

  1. Så bra skrivet. Kloka ord. Håller helt med dig. Skulle vara kul om du kunde ha en liten kurs eller liknande.
    Mvh
    Ingrid Widmark

Lämna ett svar