Kontakt och fokus (Bubblan)

Kontakt och fokus har varit viktigt för mig när jag skulle få till bubblan mellan mig och Buzan.

Vad är (bubblan)?

Bubblan är fullständig kontakt, inget ska kunna dra fokus från dig eller hunden. Ni ska bara fokusera på varandra och inget annat. T.ex. att någon står och ropar hundens namn (då ska varken du eller hunden bry sig) eller om din telefon ringer så låter du den bara ringa. 

Varför är (bubblan) viktig?/ När är den viktig?

Den är viktig för att du ska kunna få till ett band mellan dig och hunden. På t.ex. tävlingar kan det vara extra viktigt (speciellt om du har en väldigt social hund), för att hunden ska vara med dig. Om man är ute på en promenad och möter en annan hund så vill man ju att hunden ska vara med en själv.

Hur tränar “jag” (bubblan)?

Jag har testat flera olika övningar men när jag gick en kurs om just fokus (bubblan) så fick jag lära mig en övning som verkligen fastnade för mig och Buzan. Övningen har hjälpt mig mycket under kurser och träningstillfällen. 
Jag börjar träningen med att klicka in min hund, sen klickar jag när hunden söker ögonkontakt med mig. För varje gång hunden söker ögonkontakt så utökar jag tiden innan klicket. 

Hur lägger man in störningar till träningen?

När hunden är bombsäker på kontakten i störningsfri miljö så börjar jag att lägga till enkla störningar. Tänk på att gör övningen enkel från början, kort tid mellan klicken. Utöka svårigheten allt eftersom hunden blir säkrare. Variera gärna tiden och störningen mellan klicken.

Det kan vara ganska svårt och långtråkigt att träna kontakt och fokus men jag tycker att det ska vara mer en rolig lek man gör varje gång man tränar med hunden. Det kan bli så roligt att träna bara man hittar den rätta övningen.

Lycka till med bubblanträningen //Alvin & Buzan

Bilden nedan är från @gameonpuppys Instagramhändelse, fotot togs under en kurs med Jessica (Game On Puppy) på Skellefteå Brukshundklubb i november 2022.

Lämna ett svar