Utställning, hjälp min hund vill inte stå…

Vi har anmält oss, eller rättare sagt husse och Dunder, till utställning och när då anmälan var inskickad så kom jag på att vi måste ju träna lite på stå också innan det är dags att visa upp Dunder i ringen.
Så sagt och gjort, nästa rast (lunchrasten på jobbet) så tog jag ut Dunder för att prova lite stå-träning.

Nej nej nej, det gick inte alls. Dunder ville bara sätta sig varenda gång jag försökte få honom att stanna ståendes. Om jag då i det läget tog tag under magen och försökte hjälpa honom upp och stå så åkte svansen in mellan benen. Det blev INTE bra alls.

Attans!!! Men vilken tur ändå att jag genast började träna, samma dag som jag anmälde oss till utställning. Tänk om vi hade åkt iväg i god tro och tänkt att nog står Dunder snyggt i ringen, det är ju bara att stanna upp hunden och hjälpa till att ställa ut tassarna så att vinklarna blir någorlunda raka. (Ni som är utställare, jag ber om ursäkt, vi är INTE proffs på detta.)
Men med facit i hand, det går ju inte, utan nu måste vi träna på att det är kul att stå och vara snygg i ringen. Det är inget man behöver skämmas över! Och som Ingemar Stenmark sa en gång i tiden, “ju mer man tränar, desto mer tur har man” 🙂

Under de kurser vi håller i HEYAB hunds regi så brukar vi prata om belöningar och dess värde samt att man bör tänka igenom vad det är man ska träna och vilken belöning man bör använda för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Så hur tänkte jag då när jag skulle börja med “stå-träningen”?
Jo, jag tänkte godis, det gillar Dunder och övningen handlar ju i slutändan om stadga så då borde godis vara bäst. Jag spelade in vår träning, kika gärna in på filmen så får ni se hur det blev med mitt belöningstänk. Funkade det som jag hade trott?

Hur ser det ut för er, hur tränar ni in att stå snyggt?
När börjar ni denna träning och vad använder ni för belöningar?

//Lillemor

Lämna ett svar