Bruksprov sök

Söket handlar om att söka, hundarnas nos är fantastisk! Men för att skilja på sök och spår är hur hunden ska använda sig av vinden för att hitta rätt. I spåret så ska hundens nos arbeta nära backen och vid inlärning är det då viktigt att ha vinden i ryggen. Då blir inte hunden lika störd av doften av spåret som är längre framför utan kan fokusera bättre att ha nosen just i backen.

Söket däremot handlar om att hunden ska jobba med nosen uppe i luften. Man vill ha motvind så att doften från figuranten (den människa som gömmer sig för hunden) ska komma i vinden mot hunden.

En av deltagarna på en av våra sökkurser för barn skickas på sök.

När man ska tävla i sök så ska hunden alltså kunna söka av ett område i skogen, hitta och markera figuranterna genom att antingen skälla tills föraren kommer eller plocka upp en rulle (sitter i ett halsband), springa tillbaka till föraren som då kopplar hunden och kommenderar den att visa vart figuranten är.

Twix har hittat figuranten och markerar med rulle. Den han har i munnen. Lillemor är redo med koppel för påvisning.

I söket sitter inte hunden fast i lina utan ska kunna jobba lös, därför ska hunden ha ett tjänstetecken på sig, som visar att den är i arbete. Detta gäller även för uppletandet som kommer i högre och elitklass.

Vegas tjänstetecken.

Innan en sökträning och tävling så ska man “valla en ruta” vilket betyder att flera personer går bredvid varandra där man tänk att köra söket. Detta gör man för att hunden inte ska spåra, det ska vara för många spår för att det ska lönas att ha nosen i backen. Dessutom så får hunden veta vart området det ska söka i är. Söker dom utanför rutan så kommer dom ju inte heller hitta någon figurant.

Appellklassens sökruta ska vara 100 meter brett och 50 meter lång med en “stig” eller markerad stig i mitten där föraren får röra sig. Hunden ska hitta 2 figuranter, en öppen sittandes och en halvdold. T.ex under ett camonät. Föraren skickar hunden på söket åt båda sidorna i rutan och ska själv hålla sig på stigen medan hunden jobbar och får endast beträda rutan vid skallmarkering eller påvisning. En domare följer då med ut till figuranten och ber denne komma fram sen följs man tillbaka till stigen. Tiden att söka av rutan är max 5 minuter, tiden stoppas när hunden markerar eller ska på påvisning.

Ni får ställa frågor i kommentarerna om jag varit otydlig!

//Josefine

Lämna ett svar