Bruksprov rapport

Eftersom rapporten inte är stor i norra Sverige så är det en av de bruksgrenarna som aldrig anordnas i alla fall inte på Skellefteås brukstävlingar så länge jag varit aktiv. Det är tråkigt, för det verkar som en rolig gren.

Här krävs det en bra kondition hos hunden som ska tävla, det krävs också att hunden kan jobba självständigt ifrån förarna och kunna fokusera på uppgiften. De ska också kunna jobba/springa utan att störas av andra hundar som tävlar då det kan hända att någon är snabbare eller att hunden man har är snabbare och kommer ikapp hundar som skickats före. (Hundarna skickas dock med mellanrum och aldrig samtidigt).

Rapport innebär att hunden ska springa mellan två stationer ( i skogen ) så snabbt som möjligt. Hunden ska också kunna vara lugn på sin uppkopplingsplats i väntan på att skickas. Här är man alltså 2 förare på en hund. Hunden ska ha tjänstetecken och ett rapporthalsband på sig (där tiderna ska skrivas ner).

Bild på ett rapporthalsband.

I appellklass rapport ska hunden springa från en B-station till en A-station, där får hunden vila en liten stund och ska sedan skickas tillbaka till B-stationen. Sträckan ska vara rak och den ska vara ca 500 meter lång. Hunden ska skickas från en sändplats, en liten bit ifrån uppkopplingsplatserna och ska föras dit i koppel som sedan tas av innan skick. Hunden ska sitta kvar till dess att tävlingsledaren ger kommandot “skicka”. Hunden ska då springa till B-stationen och när hunden kommer får den andre föraren locka på den när den passerat stationsområdet (vilket är utmärkt). Där ska hunden kopplas och vila i minst 5 minuter innan den får skickas tillbaka till B-stationen.

Sträckorna och stationerna ökar ju längre upp i klasserna man kommer. Det tillkommer även två skyttar fr.o.m lägreklass som ska skjuta ett skott var mellan A och B stationen.

Utöver denna specialgren ingår ju som i de andra bruksproven, lydnad och budföring/uppletande.

Som jag skrev tidigare så har jag själv aldrig varit med vid en rapporttävling så om jag är otydlig ber jag om ursäkt. Reglerna finns att läsa (som alltid) på brukshundklubbens hemsida. Det vore ju superroligt om rapport blev mer populärt igen här uppe i norr! Hade varit så kul att få se och att lära sig mer om rapport.

//Josefine

2 reaktioner till “Bruksprov rapport

  1. Det verkar dom en rolig del av tävling, skulle görna testa och tror att min vovve skulle kunna fixa det bra.
    Ska kolla in på bhk:s sida. Tackar för tipset👍

Lämna ett svar