Jag vill köpa hund, vilken ras rekommenderar du?

Jag får ofta frågor om vilken hundras jag rekommenderar. Eller frågor om jag tror att en viss ras kommer passa bra in hos den/de som frågar. Så här kommer en liten guide som jag gissar finns på många fler ställen men som också så jag brukar svara på denna fråga.

Jag börjar med en del frågeställningar.

  1. Vad vill du göra med din hund?
  2. Hur mycket tid och träning är du villig att lägga ner på hunden?
  3. Vad har du för erfarenheter kring hund?
  4. Hur ser familjen ut, är alla överens om att skaffa hund?
  5. Vilka egenskaper söker du hos en hund?

Jag vill att den som ska köpa hund funderar på dessa frågor innan de väljer att skaffa hund. När det gäller raser så är det så olika vad jag kan rekommendera utifrån vad den blivande hundägaren har för erfarenheter och vilka egenskaper hos hunden den vill ha. Det går ju också att läsa på om olika raser på både SKK:s hemsida och i böcker.

Jag rekommenderar aldrig att “adoptera” hundar från olika organisationer såsom rescues eftersom att vi aldrig med säkerhet kan veta om hundarna är vaccinerade, vad de varit med om och hur deras sjukdomsbild ser ut. Jag vet flera som gått den vägen för att köpa en ny kompis, en vän som de vill rädda från allt de onda den varit med om kanske och som gör det för att man helt enkelt vill väl. Det jag också vet är att många fått hundar som inte alltid är så som de framhållits att vara. Många av dessa hundar har rädslor, sjukdomar som dyker upp efter en kort tid eller har svårt att bli hanterade. Helt plötsligt har man inte tid, hunden gillar inte barn eller så dyker det upp oväntad allergi i familjen och den stackars hunden omplaceras gång på gång. Jag tycker att det är fel sätt att skaffa en kompis på. Jag förstår och tycker inte illa om folk som väljer att skaffa hund den här vägen, men jag kommer aldrig att rekommendera det till någon ny hundägare på grund av detta.

Väljer du att köpa hund så kolla upp olika uppfödare på SKK:s hemsida, ring gärna till några stycken och prata, ställ frågor och var inte heller blyg för att åka till brukshundklubben eller andra hundmötesplatser för att träffa olika hundar och hundägare.

När du hittar en ras du gillar, som du tror kommer passa in i ditt sätt att leva så kan du ställa dessa frågor till uppfödaren om det inte går att läsa sig till på en kennelsida.

  1. Hur ser det ut med sjukdomar i rasen, finns det konstaterade sjukdomar de vet om i tidigare kullar/släkt.
  2. Har hundens föräldrar och syskon till föräldrar friska höft- och armbågsleder (många raser gör dessa kontroller för att få fram så sunda hundar som möjligt)
  3. Hur är hundarna mentalt? Trygga? Finns det stress, rädslor eller liknande. Många uppfödare gör MH ( mentalbeskrivning ) eller BPH som är ett liknande test för icke- bruksraser.

Kolla också om uppfödaren verkar seriös, finns det statistik på kennelns registrerade hundar t.ex.?

Köp aldrig en viss ras för att de är så sjukt söta! Köp inte en jakthund om du/ni vill ha en mysig sällskapshund.

//Josefine

Lämna ett svar