Gästbloggare Anna Burström – Rallylydnad

Rallylydnad

“Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana”.

 Detta är bland det första man läser när man kommer in på Svenska Brukshundklubbens hemsida om rallylydnad. Då jag har svårt att hitta bättre ord för att beskriva denna underbara hundsport så lånade jag det citatet.

Självklart hoppas jag att dessa tre ord genomsyrar all typ av hundträning, men det passar extra bra in på just rallylydnad.

 Den vanligaste frågan man får är om det måste gå fort. Men så är det inte alls, det betyder snarare att man tillsammans med hunden som ett team tar sig igenom en bana.

Nu kommer jag att skriva mycket om vad som gäller för rallylydnaden som tävlingsform men för de allra flesta är det en uppskattad träningsform. Även om tävling är ett utmärkt sätt att tillsammans med din hund se vad ni kan åstadkomma och kan vara en bra morot i träningen.

Rallylydnad är utvecklat för att passa alla typer av hundar och förare och även blandrashundar har rätt att tävla med tävlingslicens.

Rallylydnaden ger dig en bra grund för ett ännu roligare liv tillsammans med hunden, då det ni lär er i rallylydnaden även är till stor nytta i vardagslydnaden, för att hålla hunden frisk och som en god grund till att kanske även prova på fler hundsporter.

 Vill du hitta en tränings- och/eller tävlingsform där du får träna lydnad blandat med lite moment från andra hundsporter på ett varierat sätt där du har möjlighet att stötta och hjälpa din hund även under tävling så är rallylydnad rätt sport för dig

Du ska tillsammans med din hund ta dig igenom en bana med skyltar där momentet visas med både text och bild. Du får både prata med hunden och använda handsignaler för att förstärka, du får dock inte röra hunden eller ge den belöningar på banan under tävling. 

Några exempel på skyltar från olika klasser:

Det finns fyra olika klasser (nybörjarklass, fortsättningsklass, avancerad klass och mästarklass), där du i nybörjarklass har 12-15 skyltar på banan och i mästarklass har 18-20 skyltar. Skyltarna står med 3-5 meters mellanrum. 

I nybörjarklass ska du ha koppel på hunden, men i de andra tre klasserna tävlar man utan koppel. 

Banorna är nya för varje gång, även om skyltarna är desamma. Momenten bygger på varandra så du får en naturlig progression i träningen och där du även får möjlighet att träna på moment som du kanske inte skulle ha tränat på annars. 

Det som kanske mest skiljer rallylydnad från de mer traditionella lydnadsformerna är att du i de två högre klasserna även utför momenten med hunden på din högra sida. Detta gör att du får en mer liksidig och uppmärksam hund.

Exempel på hur två olika banskisser kan se ut:

Läs gärna mer om rallylydnad på:

https://www.brukshundklubben.se/tavling-utstallning/rallylydnad/

https://www.brukshundklubben.se/tavling-utstallning/rallylydnad/moment-i-rallylydnad/

Det finns även mängder med bra Youtubeklipp som visar på hur rallylydnad går till.

Men självklart så är en kurs ett av de roligare sätten att lära sig på tillsammans med andra och där du kan få tips och stöttning av en instruktör.

Lycka till!
//Anna

En reaktion till “Gästbloggare Anna Burström – Rallylydnad

Lämna ett svar