Gästbloggare – Anna Burström

Hej!

Jag heter Anna Burström och ska gästblogga här hos HEYAB hund om rallylydnad.

Jag bor i Klutmark utanför Skellefteå med min man och våra djur. Vi har två hundar, en Breton som heter Atlas och en Golden retriever som heter Sesam. Vi har även två katter och en ponny. 

Hundarna är i första hand jakthundar, vilket tar en hel del tid i anspråk. Men för att variera träningen, få lite lydnad och förbättra samarbetet håller vi även på med främst rallylydnad, men även lite lydnad och viltspår.

Hundar har funnits i mitt liv i perioder sedan jag var liten och de har varit av lite olika raser och åldrar. Fram till jag mötte min man så var de hundar som vi haft i familjen endast för sällskaps- och motionssyfte.

 När vi träffades så hade han en Golden retriever som han jagade med och även tränade en hel del lydnad med. Då hunden var lite äldre så skaffade vi snart en liten valp. 

Valpen blev snart större och kom in i den åldern då man kanske inte alltid tänker de finaste tankarna om sin självklart fantastiska unga hane. Mitt i vintern finns det kanske inte alltid de bästa träningsförutsättningarna, men vi anmälde oss till en kurs i rallylydnad som jag då inte visste så mycket om. 

Jag upptäckte då en helt fantastisk tränings- och tävlingsform. 

I rallylydnaden så fick jag chansen att träna lydnad och samarbete med hunden på ett varierat men strukturerat sätt och där jag också fick visa hunden och prata med den. 

Med hjälp av skyltarna så fick jag en plats där momentet skulle utföras och vad jag skulle göra vilket gjorde att precisionen i lydnaden ökade och att min hund började lyssna bättre då han (tyvärr inte) kan läsa vad som står på skyltarna, utan måste följa vad jag visade. Transportsträckorna mellan skyltarna gjorde att även fotgåendet utvecklades.

Detta passade vår något distraherade hane alldeles utmärkt. Även den äldre hunden tyckte att det var roligt och det passade bra då han inte riktigt orkade med vissa av jaktträningsövningarna på samma sätt längre, men ändå ville få “vara med”.

Allt detta ledde till att jag senare valde att utbilda mig till SBK-instruktör i rallylydnad för att kunna sprida rallylydnadens glädje med andra.

Jag hoppas att även kunna ge er lite information om denna fantastiska hundsport så att fler får upp ögonen för rallylydnaden.

I morgon fredag kommer ytterligare ett inlägg från mig som handlar mer om rallylydnaden.

//Anna

Lämna ett svar