Vad vill jag se hos föräldradjuren när jag köper valp?

Att kolla upp linjer på avelsdata vet många att man kan göra. Men vad ska man kolla efter egentligen?

Jag är ingen expert på detta, uppfödning är svårt och mer komplicerat än vad många kanske tror. Att få fram bra, friska hundar är inte alltid så himla enkelt. Det är mycket mer tanke bakom (hos de seriösa uppfödarna) än att para två fina individer.

Några kriterier som ska uppfyllas för mig när jag vill köpa hund är.

  1. HD och ED röntgen på tiken och hanen, deras syskon och deras föräldrar. Här ser man hur det ser ut. Är det mer “fri-röntgade” än de med pålagringar? Ser allra helst att alla är fria, då är ju chansen att få en frisk hund på det planet större! (Dock aldrig 100%-ig). Jag tycker oxå att det är idiotiskt att detta inte är krav på alla raser som ska fysiskt kunna arbeta. Jakt, bruks eller draghundar.
  2. Är det gjort mentalbeskrivning, mentaltest och/eller BPH på föräldrar och syskon till föräldrarna. Du kan här se hur hundarna före är mentalt, finns det några brister eller ser det bra ut? Jag har gärna nyfikna hundar, som har kamplust, inte har kvarstående rädslor och som inte är skottberörda.
  3. Jag ser gärna att föräldrarna har meriter. Att de t.ex. har tävlat i bruks, eller en jaktmerit om det skulle vara en jakthund. Det är ju lite som ett kvitto på att iaf föräldrarna har det som krävs för ändamålet de är avlade för. Jag ser gärna oxå att syskon till föräldrar kan ha någon merit men det är inte ett krav, huvudsaken är att föräldrarna som uppfödaren vill sälja valpar från har detta.

Är det något speciellt ni tycker är viktigt när det kommer till att köpa “rätt hund” och som inte finns med här ovan. Kommentera gärna!

//Josefine

Lämna ett svar