Gästbloggare – Petra Andersson om IGP

IGP – vad är det?
Det som skiljer sporten från det vanliga svenska brukset är att här har du ingen tävlingsledare som berättar vad du ska göra, hur du ska gå ditt program. Här ska du helt enkelt kunna det och det vet ju alla att när man blir nervös, ja då tappar man det helt och hållet det. Sedan ska du alltid titta på domaren och få godkännande av denna att utföra moment. 


I IGP finns tre discipliner som man tävlar i under samma dag och tre olika klasser (IGP1, IGP2 och IGP3). Om det är mästerskap, då går tävlingarna under flera dagar. I IGP har man benämningarna A, B och C arbete,  

A – spåret
Här ska hunden under lydnad utföra ett spårarbete, underlagen som förekommer är vall och jord, där ska hunden utarbetar varje fotsteg noggrant, intensivt men ändå lugnt, den ska ta varje vinkel med precision, den får inte gå över vinkeln, eller gå utanför spårkärnan, då tappar man poäng.
I själva spåret finns även 3 föremål utlagda (dessa föremål ska vara ca 10cm långa, 2cm breda och 1 cm höga. Föremålen får vara i trä, filt, och skinn) hunden ska markera dessa, snabbt och tydligt men dom får ej nudda i föremålen med nosen. Här kan man ha att hunden påvisar eller apporterar, om hunden apporterar då ska hunden ta föremålet i munnen, komma till dig, avlämna det, för att sedan släppas på från den platsen. Du som förare måste stå still tills din 10m lina har löpt ut eller att hunden frispårar. Innan du startar spåret ska du påanmäla dig hos domaren och efter avslutat spår ska du visa upp föremålen du hittat och avanmäla dig. Efteråt hålls alltid en öppen kritik. 


B – lydnadsprogrammet
Här vill vi ha en hund som visar vilja att samarbeta, den ska vara driftig och ha power, här är det stor skillnad från brukset och lydnaden. Det gör det inte så mycket om hunden ljudar eller tränger, utan här vill man se kraften och viljan.
Här går man oftast in två och två på plan, ibland kan man gå in tre stycken. Man hälsar på domaren och påanmäler sin hund, den ska då sitta i grundställning vid sidan.
Det är alltid ett av ekipaget som lägger hunden i platsliggning medan det andra ekipaget går sin lydnad. Detta är den stor skillnad från brukset tex. här bedöms varje del för sig.
Ett exempel är tex. apportering över häck (hinder som ska vara 1m) där bedöms uthoppet, själva apporteringen, samt återhoppet. Varje delmoment är värt 5poäng. 

Här kan den hunden som ligger platsliggning få ligga alltifrån 7 till 10minuter, föraren ska antingen vara dold (högre klasserna) eller stå med ryggen vänd mot hunden. 

Här avanmäler man sig också efter avslutat prov och domaren har öppen kritik. 

Del C
Detta är den roligast av dom alla, här ser man hundens drifter. Du ska ha en hund som är driftig men som ändå har en liten bit lydnad 😉 

Här börjar man alltid att hälsa på domaren, hög hand, förklarar att man är redo att starta.
Hunden ska börja att göra en rondering runt ett par skärmar (i klass 3 ska hunden rondera sex skärmar) du som förare ska gå mitt på plan och skicka runt hunden på ren lydnad. 

När hunden kommer fram till 6.e skärmen, finns där en figurant, där vill man se att hunden ställer figuranten direkt och påbörjar sin bevakning. Där ska den vara och bevaka figuranten med attityd och kraft, tills du får godkännande av domaren att gå till utkallningsplatsen. När du är där så kallar du ut hunden, alternativt att du hämtar den, men det är bara i klass 1.
Sedan kommer en flykt, där figuranten springer från platsen och hunden ska stoppa denne, där ska hunden vara snabb och explosiv. Efter det har vi ett överfall med stockslag, då slår figuranten hunden med en softstock, och hunden ska fortfarande sitta kvar i samma bett, kommer tugg eller liknande där, då kostar det många poäng. 

Här ska hunden inte släppa på passiv figurant, utan här ska hunden släppa på förarens kommando och då vill domaren se ett direkt och tydligt släppande för högsta poäng. Varje prov avslutas med ett modprov, som det heter, där ska hunden sitta lugnt och stilla i utgångsposition vid föraren medan figuranter kommer hotfullt och skrikande mot hunden. Här inväntar man domarens godkännande att släppa hunden som då ska springa mot figuranten och avvärja denna från attacken. 

Det hela avslutas med att man ska transportera figuranten till domaren och avanmäla provet,
här sker också en öppen kritik. 

För att klara provet så ska du vara godkänd i alla tre delar, dvs du ska ha uppnått minst 70 poäng i varje del. Man kan få max 100poäng totalt.

//Petra

En reaktion till “Gästbloggare – Petra Andersson om IGP

Lämna ett svar