Bruksprov

Bruksprov (att tävla i bruks) består av fyra grenar, vilket man väljer en gren att tävla i per gång. Det är även indelat i fyra klasser, apellklass, lägre klass, högre klass och elitklass. Dessa är genomgående i alla de olika grenarna.

För att tävla i bruks så måste hunden vara renrasig, alltså ha en stamtavla (gäller inte i svenskskyddet, då måste hunden vara av bruksras). Har hunden fyllt 18 månader ska den även ha gjort en godkänd mentalbeskrivning (MH, eller liknande, godkänt av SBK). MH görs på brukshundklubbarna runt om i Sverige.

Vegas tränar uppletande

De olika grenarna är: Spår, sök, rapport och skydd. Alla som ska tävla oavsett vilken gren måste göra apellklassen först, där kan du välja mellan spår, sök och rapport. Har du fått uppflyttningspoäng från apellen kan du tävla i lägre klass oavsett gren, du behöver inte “börja om” i apellklass bara för att du t.ex. vill byta gren från spår till sök t.ex. Har du däremot tävlat i spår och fått uppflytt till högre klass eller elitklass så gäller inte det i söket eller rapporten. Då börjar man om i lägre klass. Förstår ni vad jag menar? Släng in en fråga om jag är otydlig.

När det gäller brukset så finns det några saker varje gren har gemensamt. Alla grenar innehåller skogsdelen, planlydnad och budföring (apell och lägreklass) eller uppletande av föremål (högre och elitklass). I skyddet ingår fler skogsdelar (sök, spår, uppletande/budföring, planskydd och lydnad).

´Daykos första spårträning.

För att börja träna bruks om man är nybörjare är det bra om man går en apellkurs, kommer på tävlingar och tittar eller försöka komma med i en träningsgrupp! Vi på Heyab Hund försöker hålla någon spår eller sökkurs per år.

Mer inlägg om bruksprov och de olika grenarna kommer senare!

//Josefine

3 reaktioner till “Bruksprov

  1. Vad menas det med svenskskyddet, är det att hunden ska vara av bruksras för att tävla i grenen skydd? Men i dom andra grenarna så kan det vara vilken ras som helst?

    1. Det finns något som heter IGP som oxå är ett slags skyddsarbete men detta ingår inte i brukset utan är en egen tävlingsgren. Och precis, i svenskskyddet får endast bruksraser tävla och det krävs licens för att få tävla oxå. 🙂 //Josefine

    2. Och det andra inom brukset får alla andra renrasiga hundar tävla om de har genomfört MH eller BPH 👍🙂

Lämna ett svar