Bruksprov spår

Vill du anmäla dig till en brukstävling så ska du göra en användare på sbktavling.se. Det är där du anmäler till fler tävlingar såsom, lydnad, bruks, rallylydnad, mondioring, IGP och MH/MT (mentalbeskrivning som krävs för att tävla i brukset efter att hunden fyllt 18 månader).

SPÅR blir dagens inlägg!

När du ska tävla i bruksspår innebär det att din hund ska kunna spåra en människa som gått i skogen, den ska också kunna markera på något sätt om den stöter på föremål i spåret. Spårläggaren som går ut det spår din hund sen ska följa lägger ut pinnar i spåret som hållts i handen. När du sedan kommit till slutet av spåret så finns där en lång pinne (slutpinnen), när du kommer ut från spåret tar en spårmottagare emot dig och säger vilken tid du kom in på, till denne lämnar du även in spårpinnarna som din hund hittat längs spåret.

spårpinnarna

Apellspåret (“lättaste” klassen) är 300 meter långt, med två räta vinklar. Spåret gicks ut av spårläggaren 40-50 minuter innan hunden ska spåra. 3 apporter (2 korta 1 lång) ska hunden markera. Domarna, 2 st, följer med hela vägen runt. Hunden ska ha sele och en spårlina(max 15 meter lång), du ska gå minst 10 meter bakom hunden.

Utöver spåret är det budföring och lydnad. Budföringen är en sträcka på 50 meter, hunden ska skickas från dig med ett kommando, sätta sig fot hos en annan person och sedan skickas tillbaka till dig på kommando.

Vilka moment som ingår går att läsa sig till i regelboken. Den finns att titta i gratis på brukshundklubben.se. Sök efter bruksprov och regler. Som tävlande är man skyldig att känna till reglerna.

Nästa inlägg kommer att handla om sök!

//Josefine

Lämna ett svar