Gästbloggare Patrik Bertilsson – Guideuppdrag

Att arbeta som guide på fjälljakt

Det är nu fyra år sedan jag för första gången fick nöjet att få gå som guide åt företaget Fjelljakt. Vi utgår från Medstugan i Idre, Jämtland.

Det är ett exklusivt ställe att jaga på.

Vi jagar på 15000ha i fjällterräng, gästen har ett 5 stjärnigt boende och får helikopter till jaktmarken. Som gäst köper du jakt med egen guide eller delad guide med någon kompis. De flesta jagar 3-4 dagar och har under de dagarna fått ett antal skottchanser. Man kan dock inte lova hur mycket skottchanser som man får som gäst. Allt hänger på hur dagarna blir, det kan vara fel djur eller något annat som styr hur avskjutningen blir.

Vi är allt mellan 3- 6 guider som går med älgjägarna samt ett antal guider som går med ripjägare.

En jaktdag
Gästen stiger upp runt 7-tiden men vi som hundförare/guider är upp redan 05:15. Vi ska hinna med att ge hundar mat och promenera med den/de hundar som ska vila den dagen. De flesta av oss guider har med oss mer än en hund var.

Vid 7:15 blir det samling och genomgång av dagen, vilken kund man har och vilket område man ska gå. Efter det packas lunchen samt tännved, beroende på hur vädret har varit under en tid.

Kl 8:00 samlas man med gästerna och åker ut gruppvis med helikopter med de som ska åt samma håll.

Nu börjar det roliga jakten med gästen!!

Om man har tur med tilldelat område så får man utgå dagen från någon fjälltopp, där kan man börja med att kikarspana efter älg. Efter 30-50 minuters spaning börjar man söka sig till något bra ställe där man kan släppa hunden, har man tur så har man något uppslag att gå på efter kikarspaningen.

Sakta börjar man att gå och låter hunden söka ut efter älgarna i området.  Hunden har två pejlar på sig, en Garmin och en Tracker, för att både jag och mina kollegor ska kunna hålla rätt på varandras hundar.  Det händer ofta att en kollegas hund kommer med älg till någon annan kollega med gäst.

Har man nu lite tur för dagen så har man fått tag på något annat än en älgko, för dessa är fredade och ska sparas. Kviga, kalv och tjur är tillåtna djur.
Sen gäller det att ha turen att älgen står kvar i området också och inte fortsätter ut. Detta år har varit lite hopplöst, vi har haft många gångstånd som gått väldigt långt. En av dagarna fick jag genskjuta och stoppa älg och hund vid Norska gränsen (500M ) från gränsen. Så det var lite spännande 🙂

Viktigt att träna på tillsammans med din älghund
Jag har turen att mina hundar släpper när det blir mörkt, skönt att få gör kväll någon gång.  Men jag avundas de som har en bra inkallning så de kan vissla av hunden från ett arbete och gå på ett nytt djur. Den träningen har jag lagt ner alldeles för lite tid på.

Så ett tips, träna inkallning med era älghundar.
Följsamhet och lydnad är också väldigt viktigt, jag har mycket bra följsamhet med båda hundarna men inkallningen när de har djur är riktigt kass, inkallning utan djur fungerar riktigt bra.

En av dagarna under denna höst hade jag det väldig trevligt. Hunden tog upp en älg som tyvärr stöttes av en vandrare som gick på fjället, men hunden höll i och de gick över till en annan mark. Där tryckte hunden in älgen igen till vår mark en stund, men gick åter i väg till grannens mark därefter. Så höll det på tre gånger den dagen. Vi hann äta lunch, sitta och prata och vänta. Sen bestämde jag och gästen att nu söker vi oss hemåt och försöker hitta en bra upphämtningsplats för helikoptern. Men då kom Charlie (min älghund) med älgen en fjärde gång och fick fast den på vår mark. Då hade de gått 6,5 timma med ståndsarbete, med gångstånd och faststånd.  Nu kunde vi äntligen smyga på älgen och en vacker tjur var det

Gästen som gick med mig fick skjuta sin första älgtjur och den glädjen är enorm både för skytt och mig som hundägare.

Efter denna härliga dag med en fantastisk avslutning så fick gästen flyga hem först och sedan kom helikoptern tillbaka för att hämta älgen. Jag som guide fick tillsammans med min hund promenera tillbaka.

//Patrik

En reaktion till “Gästbloggare Patrik Bertilsson – Guideuppdrag

Lämna ett svar