Bruksprov skydd

För att delta i skyddshundgruppen på tävling krävs det att hunden har fått uppflyttning ur appellklassen och är av ras som SBK har avelsansvaret för. Detta är alltså ingenting för alla raser. Den tävlande måste även ha gått en teoretisk utbildning och fått en licens för att få tävla. Alla har inte på skyddsplanen att göra och en del hundar (även om det är under sbk:s avelsansvar) har inget på en skyddsplan att göra.

En skyddshund måste kunna sortera bra, den måste vara väldigt lydig och veta vad som är rätt och vad som inte är rätt. Kamplust är A och O. Hunden ska kunna bita med hela munnen och dra emot. Den ska kunna springa från långt håll och bita tag ordentligt i skyddsärmen på figuranten. Hunden ska vara under sådan lydnad att den släpper direkt figuranten blir stillastående och ska inte gå på en stilla figurant. Hunden ska gå fot med sin ägare utan att ta egna initiativ till att bita när figuranten inte utför ett hot eller är i rörelse/flykt. Hunden ska även kunna arbeta i munkorg och stöta i figuranten. Det är egentligen här man måste plocka fram lite känslor i hunden. Det kan vara lite jobbigt att gå på och stöta hårt i en främmande figurant. Ni förstår kanske varför det här inte är en sport för alla hundar. Finns det osäkerhet eller lätt till känslor som bubblar över i hunden på så vis att den inte lyssnar på sin ägare eller att hunden blir osäker på människor utanför träningsplanen så är detta ingen sport för just den individen.

Dayko ligger på bevakning, han får inte bita när figuranten är stilla. När figuranten försöker fly ska han stoppa honom genom att bita fast.

Utöver skyddsdelen så ska hunden i lägreklass spåra. Budföring och lydnadsmomenten ingår som i resten av bruksproven.

Denna gren är krävande för hunden, den svåraste skulle jag säga av bruksproven eftersom det ställer stora krav på både fysiken som psyket. Det är en rolig gren att se på, så har ni möjlighet att se en skyddstävling någon gång så gör det!

Dayko med högsta vinsten, skyddsärmen!

Reglerna finns att läsa i regelboken om bruksprov på brukshundklubbens hemsida!

Ställ gärna frågor!

//Josefine


Vill du gästblogga om skyddet, skicka ett Mail till oss på: hund@heyab.se berätta lite om dig och vad du vill blogga om!

Lämna ett svar