Gästbloggare Patrik Bertilsson – varför jagar jag

Vem är jag?
Patrik Bertilsson, har bott i Byskeområdet i drygt 20 år och lever nu i Lycksele med min sambo och våra hundar, två gråhundar och en breton.
Jag har jobbat i över 15år med jaktrelaterade produkter till jakthandeln.

När började jag att jaga?
Jag hade turen att ha en jagande förälder och en kusin som tog mig med till skogen. Min far jagade småvilt, de första åren bara som indianjägare, senare så kom fågelhundar in i jakten och höjde känslan.
Min kusin fick jag följa på älgjakt, han åkte en omväg varje dag under helgerna och hämtade upp mig så jag fick vara med.  Första gången jag följde honom så var jag 6år och jag var såld.

Man kan säga att jag hade turen att ha människor kring mig som uppmuntrade och skapade mitt intresse.

Hur jagar jag i dag?
Jag är i gång med hundarna redan i augusti med jakt på grävling, sen fortsätter det med fågeljakten. Samtidigt så försöker jag hinna med att träna gråhundarna. Så när älgjakten börjar blir jag totalt frånvarande mot min familj och försöker vara allt jag får i skogen.

Under de senaste fyra åren har jag haft turen att få gå som guide åt Fjelljakt i Jämtland. De håller till i Medstugan och jakten bedrivs med en gäst och en hundförare, vi jagar på 15000 ha.  I år blev det lite mindre antal dagar än tidigare år pga Corona. Normalt sett så brukar jag få vara där i 14- 17 dagar i fjällterräng. När detta är över så övergår jag till att jaga i Kåge och Kokträsk och ibland får jag möjlighet att hjälpa andra jaktlag

Så detta med älgjakt är en viktig del av mitt liv.

Jag har inte jagat med älghund i så många år den jakten började för 12 år sedan då vi köpte en blandspets (Norrbotten-Finnspets) som inte ville jaga fågel utan klövvilt. Så den hunden lärde mig att vara hundförare med älghund. Jag fick lära mig att hunden vet mer än jag om vad som händer i skogen och vilka djur som är på gång. Lita på hunden och träna upp ditt samarbete med hunden. Hunden ska kunna lita på dig och du på hunden. Om du ägnar mycket tid åt dina hundar så har du igen det.

Sen en av de viktigaste sakerna jag tycker alla som jagar ska tänka på.
Det är att få in nya unga jägare!!!  
Ta med dina barn till skogen eller andras barn som är intresserade.

Jag hade tänkt ge er några fler inlägg också, ett där jag berättar om guideuppdragen och ett om mitt nya företag där jag vill ge jägare möjlighet att komma åt nya jaktmarker och arrenden. Jag samarbetar med större markägare i företaget och har därigenom möjligheter till marker med jakt.

//Patrik

Lämna ett svar