Lydnadsprov eller tävla i lydnad

Nu har jag ju skrivit om de olika bruksproven som finns. Så nu tänkte jag fortsätta att skriva om lydnadslydnad.

Ska du tävla i lydnad så får du ha vilken hund som helst, här får även blandraser vara med och tävla! Hunden ska ha fyllt 10 månader innan den får tävla i startklass och 12 månader innan den tävlar i klass 1. Har du en blandras (ej registrerad hund) så ska du ha en tävlingslicens som du ansöker om på SKK-s (svenska kennelklubben) hemsida. Du ska även vara medlem i en SKK- ansluten klubb. Det kan t.ex. vara en brukshundklubb (SBK) eller rasklubb.

Inom lydnaden så bedöms lydnaden “hårdare” än inom brukset (eftersom lydnadsdelen där inte är huvudmomenten). Här bedöms även samarbete mellan hund och förare, så kallat helhetsintryck.

Det finns 4 klasser även inom lydnaden. Startklass, klass 1, klass 2 och klass 3. Regelboken hittar ni på SKK:s hemsida.

Själv tycker jag att detta är en suverän gren att tävla i och att börja med om man nu ska tävla i brukset, man får lite tävlingsvana, man lär sig hur hunden reagerar på ens egen nervositet osv! Eller som min hund, han vet exakt när det är tävling för då får inte matte säga till mig. Då provar han ofta något, som att tugga extra på apporten t.ex. eller nosa i backen.

Starklass är där man börjar. Här provas hunden i följsamhet, inkallning, sättande under gång, apportering, fjärrdirigering, hopp över hinder och helhetsintryck.

Lydnadsmomenten som ska utföras ska ske kontrollerat, allt nosande i backen, ojämnt tempo, tugg på apporten, sneda och sega sättanden, segt tempo vid inkallning och så kommer att ge poängbortfallg. Nu ska jag inte skrämma nån från att tävla, jag skrev ju tidigare ett inlägg om att prestation inte är allt utan att vi inte får glömma att ha kul med hunden! Men för att komma dit man vill så är det ju bra med mål, vi vill ju sikta på 10-mässiga moment men vi får inte glömma bort att ha kul längs vägen och inte gå under om ett moment inte blev en 10:a. Det är ju trots allt hundar vi har att göra med, inte robotar! Med det sagt, menar jag inte heller att vi ska vara kravlösa utan att tänka på helheten. Blev det tjorvigt?

Ju längre upp i klasserna man kommer sig (man strävar ju att få uppflyttningspoäng), så kommer bedömningen bli hårdare. I startklass ryms det ändå några “misstag” i ett betyg 9.

Är du sugen på att tävla i lydnad? Hör av dig! Jag kommer att försöka lägga in en kurshelg till vårvintern för de som vill komma sig ut på tävlingsbanan till sommaren om nog många är intresserade!

Jag och min hund Vegas tävlade i lydnad direkt han blev 1 år, och den säsongen blev vi uppflyttade till de gamla reglernas klass 3 (motsvarande klass 2 idag).

//Josefine

Lämna ett svar